10 jaar Frimout: ‘De mensen weten waarvoor we staan.’

Frimout, de groep rond frontman Stef Willems, viert dit jaar zijn tinnen jubileum. ‘Het doet heel veel met een mens dat we al tien jaar bezig zijn. We hebben toch iets kunnen bereiken in de muziekwereld. Zo konden we heel wat singles releasen met nationale airplay. We hebben voor heel volk en heel weinig volk mogen optreden. Maar ik denk dat het publiek vooral weet waarvoor wij staan. En dat doet na tienjaar keihard werken enorm veel deugd. Daarnaast voel je dat de erkenning vanuit elke hoek stijgt. Zowel vanuit ons publiek als vanuit de hoek van collega-muzikanten en vanuit de radio. Dat betekent toch dat je wel oké bezig bent. Het is niet evident om een zekere vorm van credibiliteit te verwerven. Dat moet zowat het moeilijkste zijn wat er is. Maar ik ben blij dat ons dit toch gelukt is. Bovendien blijft het ons belangrijkste doel om de mensen een fijne avond te bezorgen. Wanneer dit lukt, geeft dit als muzikant een ongelooflijk fijn gevoel.’

Antwerps caféetje
Mijn eerste ontmoeting met Stef Willems was ongeveer tien jaar geleden in een Antwerps caféetje pal tegen de Meir. Het werd een aangename kennismakingsbabbel rond zijn project Frimout, dat toen in zijn prille kinderschoenen stond. ‘Ik herinner me ons gesprek nog goed ‘, glimlacht Stef. ‘Maar je kan de huidige Frimout niet vergelijken met toen. We zijn enorm geëvolueerd. Frimout is een band, waarvan ik het gezicht ben.  Buiten enkele personeelswissels om zijn de meeste mensen nog steeds aan boord. Wat voor ons hoog in het vaandel staat, is het live muziek maken. Ik heb in al die jaren nog nooit moeten playbacken. We zijn altijd met een ploeg van 8 mensen op tour. En dat maakt het ook mooi om te doen.’

Referentiesong
‘Mijn ambitie is om steeds een stapje hoger te gaan’, gaat Stef rustig verder. ‘Ik mik altijd op ietsje groter. Meer bepaald: op nog mooiere plekken spelen en voor nog meer mensen. Misschien hebben we daar wel een referentiesong voor nodig, waardoor het grote publiek ons beter leert kennen. Ik haal hiervoor graag iemand als Metejoor aan. Toen Eén op een miljoen uitkwam, ging het voor hem plots een pak sneller. De mensen associëren hem nu met dit liedje. En dat zie ik met Frimout graag gebeuren.’

Trouwkostuum
Het mooiste voor een groep is om met hun muziek het publiek te raken. ‘Maar dit is ook veruit het moeilijkste dat er bestaat. Ik probeer niet gratuit op de emotie te spelen. Het moet echt zijn’ ,vertelt de frontman van Frimout. ‘’Vorig jaar was ik bij Radio 2. Toen kwam er een verhaal binnen van een vrouw waarvoor ons nummer ‘Sterren Zien’ heel veel betekende. Haar lesbische dochter was in het huwelijksbootje gestapt. In de revert van hun trouwkostuum hadden ze onze liedjestekst laten drukken. Een mooier compliment kan je als artiest niet bekomen. Want dat ze vanuit miljoenen liedjes juist ons nummer kozen, beschouw ik als de grootste waardering die er bestaat.’

Van de zee tot in Bocholt
Na twee magere coronajaren voor de culturele sector lijkt de zomer van 2022 er ééntje te worden van de heropflakkering. ‘Buiten de zaken, die nog hangende zijn, hebben we toch al een vijftiental optredens in onze agenda staan. Wat voor ons belangrijk is, is dat we over heel het land spelen. Frimout profileert zich niet als een lokale band, die alleen maar binnen een straal van vijftien kilometer optreedt. Neen, we spelen van de zee tot in Bocholt. En dat is tot nu toe elk jaar vrij goed gelukt. En dat blijft ook zo.’

Linken:
https://www.facebook.com/Frimoutband
https://www.instagram.com/Frimoutband

Foto: Ymke Dirikx

Geef een reactie