De Kroongetuigen in podcastvorm

Vlaanderen is een true crime-podcast rijker. Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws bewerkten de veelbekeken documentairereeks De Kroongetuigen tot een podcast. Een primeur in Vlaanderen: het is de eerste keer dat een tv-reeks wordt omgezet naar een podcast.

Geert Dewaele, Hoofd projecten bij News City: “Onze lezers hebben een grote interesse in true crime-verhalen. Het zijn verhalen waarvan je hoopt dat niemand ze moet meemaken en die zich toch ongelofelijk dichtbij afspelen. Vanuit VTM Nieuws hebben we een sterke expertise om die verhalen visueel te brengen, bij Het Laatste Nieuws werken onze reeksen rond lokale crime-verhalen goed en we voelen dat de honger van ons publiek nog niet gestild is. Met deze podcast bedienen we nu ook luisteraars op een innovatieve manier door alle sterktes van onze redacties in te zetten.”

Spraakmakend én waargebeurd 

Tussen 2014 en 2017 zond VTM vier seizoenen van De Kroongetuigen uit. Elke aflevering draaide om één spraakmakend, waargebeurd moorddossier uit de Vlaamse geschiedenis, zoals ‘De Campingmoord’ of ‘Het Monster van Elverdinge’. De tv-reeks plaatste de kroongetuigen centraal: nabestaanden, speurders en onderzoeksrechters kwamen aan het woord, afgewisseld met reconstructies door acteurs. En dat sloeg aan. Het eerste seizoen trok meer dan 700.000 kijkers, het vierde en laatste seizoen had zelfs uitschieters tot 1.1 miljoen kijkers.

Niels De Vos, podcastproducer bij DPG Media: “Kroongetuigen was zo sterk omdat je dankzij de verhalen van familieleden en politiemensen heel erg dichtbij komt. In podcastvorm worden die verhalen nog intenser. Het oorspronkelijke verhaal blijft helemaal overeind, we voegen niets toe. En toch is de documentairereeks nog beklijvender in podcastvorm, dat is de kracht van klank zonder beeld.”

Vanaf woensdag 19 januari is de eerste aflevering van Kroongetuigen, de podcast te beluisteren via HLN.be, in de HLN app en op de bekende podcastkanalen. Zeven weken lang wordt elke woensdag een aflevering van 45 minuten gedeeld. 

Woensdag 19 januari – aflevering 1: De Zaak Horion 

Op 23 juni 1979 wordt België opgeschrikt door één van de gruwelijkste, meest spraakmakende misdaden uit onze geschiedenis. In Sint-Amandsberg worden het gezin van autohandelaar Roland Steyaert koelbloedig vermoord. Snel komen de speurders op het spoor van de twee daders, Freddy Horion en Roland Feneulle. Na lange, uitputtende verhoren volgen uiteindelijk hun bekentenissen. 

In de eerste aflevering van De Kroongetuigen vertellen drie getuigen – de toenmalige onderzoeksrechter, een politieman en één van de nabestaanden – het aangrijpende verhaal. We ontdekken wat de daders bezielde om zo brutaal en koelbloedig te werk te gaan.

Foto: DPG Media

Geef een reactie