50 keer Durven: Een uitdaging voor Klaar Hammenecker

Kinderpsychologe en auteur Klaar Hammenecker spoort met haar groeiboek ’50 keer durven’ jongeren aan, om met 50 spannende uitdagingen uit hun comfortzone te stappen. ‘Dit boek is gegroeid uit een opvoedingsboek dat ik ooit heb gemaakt voor ouders. Hieruit heb ik een vertaling gemaakt naar kinderen toe. Maar in plaats van alles in een lange saaie tekst te gieten, leek het me wel wat om vijftig uitdagingen in zeven grote thema’s onder te brengen. Naar mijn gevoel is dit een uitstekende en vooral speelse manier om jongeren aan hun zelfvertrouwen te laten werken. Ik blijf er immers van overtuigd dat wie durft te gaan en durft te proberen zienderogen groeit.’ 

Corona
Ook al zijn het bijzondere tijden, ze hadden geen impact bij Klaar in het onstaan van haar groeiboek ’50 keer durven’: ‘Corona of niet. Ik zie de angsten bij kinderen spectaculair toenemen. Dit boek ontstond voornamelijk vanuit de vele hulpvragen vanuit kinderen en ouders die ik dagdagelijks hoor en zie mijn praktijk.

50 uitdagingen
Vijftig uitdagingen verzinnen, het lijkt op het eerste zicht niet zo eenvoudig. ‘Dat was een pittige uitdaging’, gaat Klaar verder. ‘Maar ik heb vooral in het prille begin heel veel met categoriën gewerkt. Want nog belangrijker dan de uitdagingen zelf, is dat de thematiek duidelijk belicht wordt in het boek. Als ouder kan je veel doen om je kind te helpen, maar het is pas wat ze zelf durven dat ze zelfvertrouwen geeft. De uitdagingen voor de kids zelf zijn speels en origineel. Zij moeten het tenslotte gaan doen en leuk vinden.’

Uitdagingen
Ten huize Hammenecker is er momenteel ook een serieuze ‘challenge’ gaande. Dochterlief daagt mama Klaar om de uitdagingen zelf aan de lijve te ondervinden en zichzelf op de proef te stellen. ‘Het was mijn dochter die het idee opwierp. Ze vond dat ik het allemaal wel goed kon uitleggen in het boek. Maar wie een uitdaging geeft, moet ze er zelf ook een keertje van proeven. Dus ik ga daar binnenkort werk van maken, want ze heeft daarin 100% gelijk. Zaken zoals in een kippenhok rondlopen of iets vies opeten zijn nu ook niet meteen uitdagingen waar ik erg naar uitkijk, maar toch wil ik ze durven proberen. Ook al weet ik dat de strenge blik van mijn dochter op mij gericht zal zijn (lacht).’

Goesting
Het belangrijkste doel van het groeiboek weet Klaar heel goed te omschrijven: ‘Ik hoop dat ik kinderen vooral de ‘goesting’ kan geven om dingen uit te proberen. Met dit boek krijgen ze plezante handvaten om ervaringen op te doen. Want hoe bang je ook bent, wanneer je iets doet, komt er altijd iets moois op je pad. Elke ervaring maakt je als mens net dat tikkeltje rijker. Zelf had ik nooit verwacht dat ik auteur zou worden. En toch … kwam het op mijn pad terecht. Nu mag ik dit toch mooi op mijn bucketlist afvinken.’

Het nieuwste groeiboek ’50 keer durven’ van Klaar Hammenecker, uitgegeven door Uitgeverij Averbode, is nu overal beschikbaar. Meer info over Klaar vind je op www.mamagement.be

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie