Op weg naar de Miss België-kroon?: Yana Maas (20, Brugge)

De 20-jarige Brugse Yana Maas is wat je noemt een bezige bij. Naast haar studies bestuurskunde en publiek management, haar vakantietaak als strandredder, heeft ze ook een rode gordel taekwondo. Nu waagt ze zich aan een compleet andere uitdaging. Meer bepaald: het avontuur van Miss West-Vlaanderen. Stoot Yana door naar de grote nationale finale. Is zij op weg naar het Miss België-kroontje? De toekomst wijst het uit. ‘Het voorbije jaar zat ik door corona heel veel thuis. Omdat dit een eentonige bezigheid was, wou ik me wel eens wagen aan een nieuwe uitdaging. Mijn vriend gaf me het duwtje in de rug om deel te nemen aan Miss België. Het leek me een unieke nieuwe kans om ervaringen op te doen. Omschrijf het zeker niet als een kinderdroom. Het idee sluimerde al enkele jaren. Maar het plan was zeker niet om de sprong te wagen voor het einde van mijn studie. Corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht.’

Taekwondo
Yana is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze heeft namelijk een rode gordel taekwondo op zak. ‘Momenteel ben ik tijdelijk met taekwondo gestopt omdat het oncombineerbaar is met mijn studie. Lopen en zwemmen doe ik nog wel. Maar taekwondo is planmatig moeilijker. Alleen heb ik in deze sport nog altijd een doel voor ogen. Ik ben namelijk in het bezit van een rode gordel. Dat is de op één na hoogste in mijn sport. Tja, dan blijft dat doel ergens wel bestaan om ooit de zwarte gordel te behalen. Daarvoor wil ik nog ten volle gaan. Taekwondo is een ontzettend leuke sport, waarin je alle frustraties tijdens een training van meer dan één uurtje kwijt kan. Neem daarbij dat ik in een leuke club zit. Je weet wel waarom ik met alle plezier de rode draad terug wil oppikken.’

Underdog
Het staat buiten kijf dat Yana het competitieve aspect in zich heeft. ‘Ik neem niet deel om op de laatste plaats te eindigen. De drang om te winnen is zeker wel aanwezig. Maar ik blijf met mijn voeten wel op de grond. Er moet niet al te veel druk op mijn schouders liggen. Anders kan ik alleen maar ontgoocheld raken.  Underdogs raken soms het verste van allemaal (lacht).’

Foto: Bert Devriese

Geef een reactie