April Darby: van Whitney Houston tot Maria Magdalena

Voor de Nederlandse April Darby wordt het een spannend najaar. In haar agenda staan immers twee musical dinner shows met enerzijds ‘The Bodyguard, the musical dinner show’ (vanaf 29 september) en anderzijds ‘Jesus Christ Superstar, a musical dinner show’ (vanaf 17 december). ‘Ik kan het niet vatten dat ik dit najaar zo’n gevulde agenda heb’, vangt April het gesprek aan. ‘Door corona lig ik al anderhalf jaar stil. Ongetwijfeld wordt het een shock van formaat wanneer heel het repetitieproces plots in gang schiet. Rekening houden met een pittig schema van vijf tot zes dagen per week repeteren om helemaal klaar te zijn voor de première, ben ik nu al begonnen met de voorbereidingen. Zo ben ik deze week gestart met de nodige personal training om de coronakilo’s kwijt te spelen. Ook de zanglessen zijn opnieuw hervat om heel het Whitney Houston-repertoire terug te herhalen. Kortom: bij de eerste repetitiedag wil ik helemaal in topconditie zijn om me volledig te smijten.’

The Bodyguard
Het is voor April niet de eerste keer, dat ze zich aan The Bodyguard waagt. ‘Ik heb in Nederland de rol van Rachel Marron in de gelijknamige musical mogen spelen. Met voorsprong is dit de zwaarste rol die ik ooit heb vertolkt. 1 lied van Whitney Houston zingen is al een immens zware klus. Laat staan dat je er vijftien goed onder de knie moet krijgen. Whitney Houston zingt haar nummers op een dusdanig grootse meeslepende manier dat er een waanzinnige power achter zit. Noem het gerust: gecontroleerd schreeuwen of zangtechnisch gezien ‘belten’. Fysiek valt deze show echt niet te onderschatten. De rol van Rachel Marron is enorm slopend omdat je met duizend en één dingen tegelijkertijd bezig bent. Daarom moet je ook voor de volle honderd procent in orde zijn. Ik ga tijdens de periode van ‘The Bodyguard, the musical dinner show’ en achteraf ook ‘Jesus Christ Superstar, a musical dinner show’,  wonen in Antwerpen. Beide producties spelen daar in Studio Zuid en over en weer reizen naar Nederland zou te slopend zijn tijdens deze periode.’

Op zoek naar BV’s
Voor April is het de eerste keer dat ze in België haar kunnen mag vertonen. ‘Het is leuk om in een nieuwe wereld te stappen. Tijdens de opnames van de promotievideo’s was ik met iedereen een praatje aan het maken. Vele mensen waren nobele onbekenden voor mij. Toen de visagiste van dienst me zei dat het bekende Vlamingen waren, was ik verrast. Als Nederlandse ben ik niet zo goed op de hoogte van het BV-landschap. Daar moet ik nog goed op studeren. Maar ach, dat bespaart me alvast wat zenuwen tijdens de grote première (lacht).’

Jesus Christ Superstar
Van Whitney Houston (Rachel Marron) tot Maria Magdalena. Het belooft een gevarieerd pallet te worden voor April dit najaar. ‘De rol van The Bodyguard ken ik door en door. Daar heb ik me in Nederland ontzettend mee geamuseerd. Daar mag ik nu een verlengstuk aan breien. Voor Jesus Christ Superstar wordt het de eerste keer dat ik me aan deze musical waag. Het repetitieproces van deze voorstelling gaat aanvoelen als een eerste schooldag. Ik moet me terug voorbereiden op de rol zoals ik altijd doe. Alle research doen om me helemaal onder te dompelen in de persoon van ‘Maria Magdalena’. The Bodyguard is iets bekender terrein voor mij. Jesus Christ Superstar wordt qua repetitieproces nét dat tikkeltje spannender.’

Tickets & info: www.musichall.be

Foto: House of Entertainment / Music Hall

Geef een reactie