De muzikale vriendschap tussen 4 Nederlandse artiesten

Liedjes over vriendschap zijn in deze bijzondere tijden een warm deken, zeker wanneer je elkaar minder kan zien. Dat uitgangspunt stimuleerde Thomas Acda, Paul de Munnik, Typhoon en de ravissante Maan (‘Ze huilt maar ze lacht’, ‘Hij is van mij’) om de handen in elkaar te slaan. Het viertal werkte voor het eerst samen. In november gingen ze in een huisje op Ameland in afzondering, met 24 uur later het prachtige, tijdloze liedje’ als resultaat. In de videoclip zie je ook beelden van ruim 20 jaar ‘De Vrienden van Amstel’, het event waar ze samen zouden optreden en wat ook de directe aanleiding was voor deze unieke samenwerking. ‘Als ik je weer zie’ verscheen op Tribe / CTM Music en is vanaf nu digitaal beschikbaar.

Normaal stonden ze deze maand meerdere avonden samen in Ahoy op het podium tijdens De Vrienden van Amstel, maar door de coronamaatregelen werden de organisatoren verplicht om de meermaals uitverkochte concerten door te schuiven naar volgend jaar. De verplaatsing kwam hard aan bij de artiesten die elkaar, voor het eerst in 22 jaar, een langere periode niet zouden ontmoeten. Het was meteen de aanleiding voor dit nummer en de reden waarom Thomas Acda, Paul de Munnik, Typhoon en Maan besloten om af te spreken. In november huurden ze een huisje op Ameland waar het vriendschapslied ‘Als ik je weer zie’ ontstond.

Het idee was best snel geboren” zegt Paul de Munnik. “We sluiten onszelf 24 uur op met een leuke club vrienden en dan zien we wel wat eruit komt“. “In het slechtste geval bleef het bij een leuk weekend, maar in ons geval is er iets leuk ontstaan dat we graag met iedereen willen delen”, zegt Thomas Acda. “Natuurlijk is ‘Als ik je weer zie’ makkelijk te koppelen aan het voorbije jaar, maar we zijn nog een stapje verder gegaan dan een lied over vrienden die elkaar een langere periode minder vaak zien. Dat is van alle tijden”, zegt Glenn de Randamie van Typhoon. Zangeres Maan vult aan: “Als je luistert naar de tekst ontdek je een zekere universele gelaagdheid over vriendschap. Hij zegt niets over de kwaliteit, maar hij is wel toepasbaar op vele situaties. Ook op die van ons, nu wij onze vrienden uit het vak ook al een lange tijd niet meer kunnen zien.

1,7 miljoen

Thomas Acda, Paul de Munnik, Typhoon en Maan hebben ‘Als ik je weer zie’ voorgesteld tijdens ‘De Vrienden van Amstel Live-stream’. Die vond zaterdagavond plaats voor de 750.000 mensen die een ‘gratis kaartje’ konden bemachtigen, goed voor 1,7 miljoen kijkers verspreid over 100 landen. Ook in Vlaanderen werd het muziekfeest druk bekeken. Het viertal was na afloop bijzonder opgetogen en enthousiast. Naast vaste waarde Maan, oogstte het voormalige duo Acda & de Munnik de voorbije jaren ook succes in Vlaanderen met ‘Het regent zonnestralen’, ‘Niet of nooit geweest’ en ‘Lopen tot de zon komt’. Met ‘Zandloper’ en ‘Surfen’ stond Typhoon ook bij ons in diverse playlisten.

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie