Succescoach Sarah De Groof over de weg naar succes

Ik neem u mee naar een periode waarin we nog allemaal samen naar een theatervoorstelling mochten kijken zonder enige vorm van Coronamaatregel. Eind vorig jaar was ik aanwezig op de voorstelling Cinderella in de Antwerpse Stadsschouwburg. Plots tikte er iemand op mijn schouder. ‘Ken je me nog?’, weerklonk het. Het was Sarah De Groof. Ik kende haar al heel lang uit een periode dat ze nog deelnam aan schoonheidswedstrijden. Deze deur sloeg ze achter zich dicht. Tegenwoordig is ze professioneel actief als succescoach. Een jobomschrijving, dat tot mijn verbeelding spraak. ‘Het begrip succes heeft een vrij ruimte omvang’, vangt Sarah het gesprek aan. ‘De betekenis kan namelijk heel variabel zijn. Iedereen kan een bepaald doel voor ogen stellen dat hij of zij graag wilt realiseren. Gaande van een succesvolle omzet halen tot een goede gezondheid. Maar hoe doe je dat concreet? Vooral door efficiënt te werken en het overzicht te bewaren. Hoe doelgerichter je werkt, hoe groter het resultaat kan zijn. Een dag telt maar 24 uren. Door slim te werken, kan je mooie resultaten boeken.”

Buitengewoon onderwijs
Sarah werkte vooraleer ze de stap naar de coaching zetten in het onderwijs.  ‘Ik ben heel toevallig in de wereld van het coachen gerold. Na mijn studies begon ik in het buitengewoon onderwijs. Een job met heel veel voldoening, die je aan lijf blijft kleven. Iedereen vraagt immers een persoonlijke behandeling. Ik geef toe dat het ondernemerschap wel in mij zat. Alleen was ik daar op mijn 21 jaar nog te jong voor. Na zes jaar met deze kinderen te werken, wou ik iets voor mezelf doen. Zo kwam ik terecht bij de coachingsopleiding. Daar heb ik de nodige studies gevolgd. Mijn oorspronkelijke doel was om te werken als coach voor ouders met kinderen met een beperking. Tijdens mijn opleiding raakte ik geboeid door businesscoaching en timemanagement. Toen moest ik een belangrijke professionele keuze maken. Ofwel koos ik voor het bekende verhaal ofwel sprong ik in een diep bad. Bij de ouders voelde ik dat ik in mijn persoonlijk leven geen grenzen meer kon trekken. Ik nam het me mee naar huis. Omdat ik me toch wou ‘uitdagen’, heb ik voor het bedrijfsleven gekozen. Momenteel ben ik nog maar anderhalf jaar bezig. Ik voel aan mezelf dat ik in een voortdurend groeiproces zit. Vanuit de hoek van mijn klanten krijg ik positieve reacties. Ook merk ik dat ik als mens voortdurend evolueer. Zeker omdat je in deze materie jezelf moet bijscholen. Niemand is te oud om te leren. Alleen vergt het de nodige inspanningen. Waarin kan ik groeien? Waarin kan ik mezelf verbeteren. Hoe kan ik mijn eigen identiteit leggen als coach. Ik heb ondertussen mijn persoonlijke stijl gevonden om mensen te coachen en te verbeteren. Dat lijkt me het allerbelangrijkste in het coachingsvak te zijn.”

I love it when my plan …
Wie kent er The A-Team niet? Eén van de meest legendarische quotes uit deze cultreeks komt van acteur George Peppard alis Hannibal Smith. Meer bepaald: ‘I love it when my plan comes together’. Op het eerst zich heeft deze grijze vos met bijhorende sigaar weinig te maken met de bevallige Sarah. Toch hebben beiden een gemeenschappelijke band. Plannen smeden is essentieel in hun takenpakket.‘ Plannetjes maken is mijn dada”, glimlacht Sarah. “Ik heb een mooie spreuk: Als je doet wat je altijd al deed krijg je wat je altijd al kreeg. Vaak wil je de dingen anders en toch lukt het je niet. Zo heb ik het Focus Forward programma ontwikkeld. Gedurende 8 weken help ik je met het creëren van overzicht, gaan we je planning aanscherpen en zorgen we ervoor dat je al je taken ook daadwerkelijk kunt afvinken. Je gaat écht baas worden over je tijd. Het is speciaal voor creatieve, ambitieuze ondernemers die willen ontdekken hoe je efficiënter en met meer focus te werk kunnen gaan. Ondernemers die slimmer willen gaan werken zonder constant in je achterhoofd bezig te zijn met alles wat nog moet gebeuren. Ik heb er bewust voor gekozen om de coachings 1op1 te doen. Stap voor stap werk je er naar toe. Bij mijn huidige job is het nut van een juiste planning zeer belangrijk. Veel mensen zijn constant overprikkeld door zowel interne als externe prikkels. Vaak scroll je tot 20 keer per dag op de sociale media. Afleiding loert gewoon om de hoek. Met een goede planning kan je per dag een pak meer werk verrichten. Dat kan voor ieder van ons bijzonder verademend werken.”

Toekomstplannen
In een voortdurende veranderende wereld kunnen ook ambities steeds bijgestuurd worden.
‘Ik hoop dat ik mijn zaak kan uitbouwen tot een voortdurend groeiend en evoluerend bedrijf”, gaat Sarah verder. ‘Ik ben op een goede manier bezig om veel dromen te realiseren. Daar blijf ik in de toekomst ook naar streven. Als ondernemer moet je hard werken, maar bepaal je ook je eigen tijd. Ik heb gezocht. En ja, ik heb de perfecte balans gevonden tussen mijn werk en mijn privéleven”

Meer info kan u vinden op:
https://sarahdegroof.be/

Foto: Collectie Sarah De Groof

Geef een reactie