De kilmaatbomen en -struiken van Lier

Een groene stad met zuivere longen. Daar zorgen bomen mee voor. Het bestuursakkoord was daarin ambitieus: tegen eind 2024 willen we 10.000 nieuwe bomen en struiken aanplanten in Lier en Koningshooikt. Ondertussen is Lier gestart om deze doelstelling te bereiken en zijn er, verspreid over de stad, al heel wat bomen aangeplant. Dit najaar volgen er nog. Ook Lierenaars en Hooiktenaars kunnen mee voor de vergroening van de stad zorgen door in hun tuin of op hun terras extra bomen en struiken aan te planten. De stad ondersteunt hen daarin. Elk gezin kan een gratis klimaatboom of -struik bestellen en die nog dit najaar planten.

Een boom planten in je tuin is een ideale liefdesverklaring voor het klimaat. Want elke boom draagt bij tot een betere leefomgeving. Bomen in en rond het stedelijk gebied werken als een luchtfilter die volautomatisch en voor niets fijnstof en andere verontreiniging uit de lucht verwijderen en daarnaast ook zuurstof leveren. Bomen verbeteren dus de luchtkwaliteit, maar verminderen ook de kans op overstroming, zijn gegeerd bij vogels en andere organismen en ze produceren voedsel. Bovendien voelen we ons in een groene omgeving vaak gelukkiger en zorgen bomen voor afkoeling tijdens hete zomerdagen.

Welke bomen kan men bestellen?

Er is keuze uit 6 inheemse loofbomen, 2 fruitbomen en 3 struiken.

  • Loofbomen (hoogstam): okkernoot, veldesdoorn, beuk, tamme kastanje, linde en berk
  • Fruitbomen (keuze uit hoog- of halfstam): appel (elstar) en peer (conference)
  • Struiken: hazelaar, hulst en wilde kamperfoelie

Wie graag groen wil maar slechts een klein tuintje of terras heeft en dus geen plaats heeft voor een hoogstam, kan kiezen voor een halfstam fruitboom of struik. Deze kunnen in een (grote) pot geplant worden. Meer info over de hoogte van de bomen, hun lievelingsplek in de tuin en andere kenmerken: www.lier.be (zoek op ‘klimaatbomen’).

Voorwaarde is uiteraard dat de boom of struik daarna aangeplant wordt op grondgebied Lier of Koningshooikt. Een overzicht van de locaties zal later beschikbaar zijn op www.lier.be.

Hoe bestellen?

Per adres mag 1 GRATIS boom of struik besteld worden. Dat kan via het online formulier op www.lier.be (zoek op ‘klimaatbomen’) tot uiterlijk 30 september. Lukt het niet om de bestelling online te doen, dan kan men telefonisch contact opnemen met tel. 03 8000 300 om de bestelling in orde te brengen.

De bomen en struiken kunnen op 28 november opgehaald worden in de stedelijke werkplaats ‘Schapenkot’, Plaslaar 44.

Geef een reactie