Ben Versteynen en de knuffelkoeien

Ben Versteynen leerde ik kennen tijdens de persvoorstelling van Nonkel Jef in het theater. Toen zakte hij met een knuffelkoe af naar de Antwerpse Groenplaats om het ‘koeknuffelen’. Wie beter dat de bekendste boer uit Ginderbos kon het koeknuffelen wat in de kijker zetten? Hoe zou het nu met Ben en zijn koeien gaan? Een gesprekje met de knuffelkoe-boer. “Wij zijn een familiebedrijf met twee belangrijke pijlers. Mijn vader en ik nemen de boerderij op ons. Van tijd tot tijd helpt mijn moeder nog wel eens mee. Mijn vriendin en ik doen het toeristische luik samen. Het is soms keihard werken. Ik heb weken dat ik 70 uren bezig ben. Maar ach, ik heb er dat met veel plezier voor over. Hetgeen ik nu mag doen .. Daar droomde ik als kleine jongen van toen ik mijn vader op de traktor zag rijden. Al vanaf mijn twee jaar wou ik boer worden. Dat is nooit meer veranderd. Op ons landbouwbedrijf was het tijdens de Corona-crisis gewoon business as usual. Alleen konden wij geen gasten ontvangen voor het toeristische luik. Voor het koeknuffelen zitten wij een beetje in de grijze zone. Ons bedrijf worden in het groepje van dierenparken en kinderboerderijen gezet. Momenteel zijn wet terug open. Alleen moeten we ons houden aan de afstandsregels en moeten wij de ontsmettingsregels nauw hanteren om een eventuele overdracht van het virus te vermijden.”

Kloof tussen boer en …
De landbouwsector is niet meer bij iedereen bekend. ‘“De mensen weten niet meer hoe een moderne boerderij in elkaar steekt. Vaak hangt hun idee vast aan het doorsnee beeld dat er over het boerenleven heerst. Maar er zijn heel veel vernieuwingen die in de landbouwsector te ontdekken zijn. Ik ben een open boek tijdens mijn rondleiding op de boerderij. Ik schuw geen enkel thema. Gasten mogen ons tijdens het bezoek alle vragen stellen. Dan merk je heel snel welke richting uit gaat. Zijn de mensen meer geboeid door de dieren of zijn ze eerder gefascineerd door de energiepanelen? De landbouwsector is zodanig breed dat het boeiend is om te ontdekken. Eén van mijn belangrijkste doelen is dat de kloof tussen de boerderij en de burger verkleint”, aldus Ben. “Als sector hebben wij het gevoel dat we heel veel leuke dieren bij ons hebben, maar dat het grote publiek daar een verkeerd beeld over heeft. Daarom hebben wij er ook een toeristisch luik aan ons bedrijf gekoppeld. Met het koeknuffelen als extraatje omdat dit een bepaalde sympathie bij de mensen opwekt. Ons publiek is vrij gevarieerd. Wij zien zowel gezinnen met kinderen, hele families met opa en oma als groepjes vrienden langs komen. Op de boerderij is iedereen welkom.”

Het karakter van een koe
Is elke koe geschikt om te knuffelen? Of zijn deze dieren karakterkoppen van de bovenste plank? “Op dit moment melken we een 150-tal koeien. Dan heb je ook nog de kalfjes erbij. De éne koe laat zich ook sneller knuffelen dan de andere. Hier op onze boerderij leren wij ook geen koeien op. Veel heeft ook te maken met het karakter van het dier. Bij de koe is dit nogal vrij fascinerend. Enerzijds is het een vluchtdier. Anderzijds heeft een bijzonder nieuwsgierig karakter. Net deze twee aspecten maakt het net boeiend om met hen te werken. Mijn vader benaderde de dieren nooit negatief. Op deze manier kweek je mee het karakter van het dieren.”

Toekomst
De landbouwsector is volop in beweging. “Meer koeien bij ons houden hoeft niet echt. Toekomstgericht ligt bij ons vooral het doel om de combinatie tussen landbouw en toerisme verder uit te bouwen. Naast het koeknuffelen bieden wij immers nog andere vakantiemogelijkheden aan. Zo bieden wij de ‘beestige vakantie aan’. Dit is een midweekvakantie waarbij de dieren centraal staan. Ook kan je boer worden voor één dag. Dan ga je met ons samen werken, leren en gieten van de boerderij en de prachtige omgeving. Dat wordt afgesloten met een leuke barbecue.”

Meer info kan je ontdekken op : www.koeknuffel.be

Foto: Koeknuffel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.