Chez Emelien Raats

Emelien Raats is één van de jonkies in theaterland. Maar hoe kijkt een nog redelijk ‘nieuwe’ naam in het culturele wereldje naar de Coronatijd waarin we ons nu bevinden. Een gesprekje …

“Ik kan mij best wel amuseren in Coronatijd. In het begin vond ik het zelfs heel fijn om thuis te zijn. Niets is zaliger om in mijn persoonlijke bubbel in de zetel te kunnen ploffen”, vertelt Emelien. “De voorbije weken zaten vol onthaastmomenten, waarbij ik de tijd had om dingen te doen waarvoor ik anders nooit de tijd zou krijgen/nemen om ze te doen. Neem nu: mijn boekhouding op orde brengen, mijn studioke uittesten, ik ben terug aan het schrijven, …. . We zijn nu enkele weken verder. Het voelt momenteel toch wel wat anders aan. Op cultureel vlak is er nog veel onduidelijk. Conceptplanningen worden gemaakt, hier en daar worden dingen traagjes opgestart. Dat maakt het een zelden geziene periode waarin we ons nu vertoeven. Het is de eerste keer dat mijn agenda zo leeg is. En ja, ergens maakt me dat wat onrustig. Maar ik geloof dat er altijd weer iets klaar staat! Gelukkig heb ik nog mijn lessen in de kunsthumaniora. Zangles geven via ZOOM of filmpjes was in het begin zoeken maar heeft best wel mooie creaties opgeleverd. Mijn klas 6 Muziek studeert nu af. Ik kijk uit naar de GIP-presentaties de komende weken.”

Zomer
De zomer van Emelien ziet er door Corona ineens helemaal anders uit. “Ik had een zomer gepland met leuke projecten op o.a. festivals en stemmenwerk. Bovendien staat er een mooie reis naar Kenia op het menu. De vertrekdatum staat gepland op 9 augustus. Alleen bepaalt de Nationale Veiligheidsraad of er deze zomer mag gereisd worden. Het gekke is dat het de eerste keer in mijn leven was dat ik een reis plande. Normaal nemen we last minute een vliegtuig en ontdekken zo de mooiste plekken. Maar dan gebeurt er dit ….

De toekomst
De culturele sector bevindt zich momenteel in een woelig water. “Toekomstgewijs ben ik benieuwd hoe de theatersector gaat evolueren. Wellicht zullen de eerste voorstellingen met minder volk zowel het podium als in de zaal zijn. Dit biedt langs de andere kant ook weer mogelijkheden aan bijvoorbeeld kleinere gezelschappen om op de voorgrond te treden. En het is nog maar vers van de pers, maar je zal me alvast bij de opstart van de theaters op het podium zien staan met één van die ‘kleine’, maar oh-zo-waardevolle, theaterproducties. Een tip: Hans Ligtvoet, Wim Danckaert, Emelien Raats en Mémoire Perdue.  Verder zullen we zien wat de toekomst brengt. Keep it positive is meer dan ooit mijn motto. Ik heb deze Coronatijd gebruikt om in mezelf investeren. En dat neemt, in ieder geval, niemand mij nog af én het maakt me sterk!”

Foto: Goele Bormans

Geef een reactie