Poes Lee

Poes Lee, wie kent hem niet. Niemand toch …. Iedereen kent het bekendste straatkatje met Peruviaanse roots uit Stabroek. Zijn baasje Selena Ali leerde ik in 2019 kennen. Als cheerleader bij de Telenet Giants Antwerp mocht ze de opworp verzorgen tijdens de wedstrijd Giants versus Oostende. Het beeld van Selena tussen de reuzen Ismael Bako en Shevon Thompson is er ééntje dat op mijn netvlies staat gebrand. De daaropvolgende maanden kwam ik haar regelmatig tegen toen ik voor mijn blog Miss België volgde.

Eén jaar later beleeft Selena een periode, dat ze niet al te snel meer zal vergeten. Begin 2020 stond ze op het podium van Miss België. Ze beleefde een quarantaine om u tegen te zeggen in het verre Peru, waar wij slechts kruimeltjes van hebben geproefd … en dan is er nu de strijd voor ‘Poes Lee’. Haar kleinkinderen zullen het in 2060 amper geloven wanneer ‘oma’ of ‘bobon’ dit verhaal vertelt.

In barre Corona-tijden is het Peruviaanse katje ‘Lee’ uitgegroeid tot een statussymbool voor dierenrechtenactivisten en veel meer. Het verhaal is ondertussen alom gekend. Selena adopteerde het katje uit een kattencafé en nam het mee naar België. En de rest behoort tot het nieuwsjaaroverzicht.

Ondertussen heeft ‘poes Lee’ de Ideale wereld gehaald, heeft de kat haar eigen ‘blijf van mijn poesje’-kledinglijn (Samson zou prompt jaloers zijn), een petitie met tienduizenden handtekeningen), een eigen stripverhaal en beroert het de sociale media als een ander. Eerlijk is eerlijk. Ergens is de aandacht voor Lee logisch. In barre Corona-tijden snakken de mensen naar een positief verhaal. Zeker omdat de crisis nog lang niet ten einde is. Een jonge vrouw die een katje uit Peru redt, spreekt tot de verbeelding. En toch is niets zeker in het leven van Lee.

De kat van Ome Willem mag dan wel op reis zijn geweest. De reis van Lee naar Europa is er ééntje dat Ome Willem jaloers maakt. Het is een verhaal dat de kattenfilms uit Hollywood naar meer doet snakken. Eén van de heroïsche verhalen van 2020 doet vele mensen hopen naar een happy end. Zeker in bange coronatijden. Maar voorlopig blijft het wachten op … Wordt Vervolgd. Of Lee zich met de nodige Bruce Lee-moves een weg baant, weten we pas ten vroegste 29 mei. To be continued, niet waar …

Foto: Collectie Selena Ali

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.