Hallo … met Sneeuwwitje

Sneeuwwitje mag de premièremaand maart aftrappen in theaterland. Heel wat productiehuizen lossen hun nieuwe voorstellingen op het grote publiek. Q-dj en heldin Maureen Vanherberghen mag in de huid kruipen van de bestie van de zeven dwergen. Met hun toestemming mocht ik haar eventjes opbellen voor een telefonisch babbeltje. Hallo … met Sneeuwwitje klonk het aan de andere kant van de lijn.
‘Toen ik de vraag kreeg om mee te spelen in deze musical, lag er nog heel weinig vast. Buiten het feit dat het een musical was en dat Stany Crets het verhaal had bewerkt, wist ik niet zo veel”, vangt Maureen het gesprek aan. “Maar wat ik heel fijn vind in deze versie, is dat er een vrijgevochten Sneeuwwitje te zien zal zijn. Zeker omdat ik een Helden-verleden met me meedraag, is dit iets wat mij zeer nauw aan het hart ligt. Alleen al op de poster zie je dat het niet de alom verwachte standaard musical is. Daar speelt Stany’s humor een bepalende rol in. Door bepaalde taalgrapjes kunnen de ouders ook wel eens gniffelen achter de rug van hun kinderen om.”

Prinsesje onder een glazen stolp
‘Mijn indruk is dat het standaard prinsessenbeeldje aan het verdwijnen is”, glimlacht Maureen. “Een Sneeuwwitje in salopette, waarom ook niet … Ook bij de grote filmproducenten zoals Disney en Pixar zie je dat men niet meer voor de standaard brave meisjes kiest. Het hoeven niet allemaal jonge dames onder een glazen stolp te zijn. En daar ben ik best wel blij mee.”

Sneeuwwitje
‘Wees maar zeker dat er gekust mag worden,” gaat de nieuwbakken Sneeuwwitje op haar elan verder. “Maar ook daar kan je de nodige vrijgevochtenheid een beetje kaderen. Waarom zou bijvoorbeeld de prins de eerste move moeten doen? Ik heb de vorige Sneeuwwitje-musical gezien. Natuurlijk was daar de heisa over het al dan niet kussen bij betrokken. Maar daar ga ik me niet al te veel druk over maken. Trouwens het enige wat me nog heel lang zal bij blijven aan deze musical, was dat er een liedje over ‘sokken’ was. Mijn zus en ik hebben dat thuis ongelooflijk vaak gezongen. En nu ik zelf Sneeuwwitje mag spelen, komen al die herinneringen naar boven.”

In ’t Nederlands
Met haar rol mag Maureen nog eens Nederlandstalige liedjes zingen. “Ik heb altijd verklaard dat ik heel graag in het Nederlands zing. Zeker bij De Ketnetband mag ik me daar heel fel in uitleven. De voorbije jaren merk ik trouwens op dat in het Nederlands zingen een bepaalde coolheid heeft gewonnen. Met Bazart en de Nederlandse hiphopscene als meest uitgesproken voorbeelden. En ik zeg geen neen tegen een project waar ik me in het Nederlands kan uitleven. Het meest uitdagende van Sneeuwwitje wordt ongetwijfeld het acteren. Met deze rol moet je kunnen omgaan met bepaalde verwachtingen. Het publiek oordeelt nog altijd over je prestatie. Is het een beleefdheidsapplaus of een luidkeels gejoel? We zullen het wel ontdekken. Eén ding staat echter buiten kijf bij heel dit avontuur. Sneeuwwitje moet een heldin zijn. Voor zowel jong als oud!”

Meer info over Sneeuwwitje: www.deepbridge.be

Foto: Jonah Segers

 

Geef een reactie