Op weg naar de Miss België-kroon? : Elize Baron (21, Herent)

In de schijnwerpers staan. Het is eigen aan het leven van een Missfinaliste. Bij de Herentse Elize Baron schept al die aandacht diep vanbinnen een bijzonder gevoel. “Je kan wel stellen dat ik een observeerdertje ben. Ik kijk liever rondom mij heen dan dat ik in de belangstelling sta”, glimlacht Elize Baron, wanneer ik met haar praat over het wellicht grootste avontuur uit haar leven. Deze 21-jarige Miss België-finaliste uit Herent is in het dagelijkse leven een studente bedrijfscommunicatie. Op 11 januari stapt ze in De Panne op het podium in de zoektocht naar de kroon van ’s lands mooiste. “De laatste loodjes wegen duidelijk het zwaarst. Ik ben nu al zo lang met dit avontuur bezig dat de finaledag nu wel heel dichtbij komt. En ja … het was best een pittig traject om af te leggen. Zeker in combinatie met mijn universitaire studie. Maar karakterieel ben ik wat je noemt een streber. Wanneer het in mijn hoofd zit om iets tot een goed einde te brengen, ga ik er ook ten volle voor.”

A4’tje
Een groeiproces ondergaat elke Miss België-finaliste. Zeker wanneer we over een bepaald verwachtingspatroon spreken. “Ik ben in heel dit avontuur gestapt met 0% verwachtingen. In mijn hoofd spookte wel het idee rond dat ik er heel snel zo uitliggen. Maar tot in de finale raken … had ik nooit durven dromen. Vanaf het moment dat je het lint van ‘Miss België-finaliste’ aangereikt krijgt, begint het een doel   te worden. De finale is al een mooie taart op zich. De titel zou alleen maar de kers op de taart betekenen. Je kan voor jezelf ook niet inschatten welke impact dat dit avontuur op een mensenleven heeft. Je staat er mee op en je gaat er mee slapen. Ik schreef me in een impulsieve bui. En zie nu … ik mag gewoon de finale doen. Op een A4’tje kan ik de karrevracht aan leuke activiteiten al niet meer neerpennen. Hoe verder je in dit verhaal groeit, hoe meer moeite je erin steekt en hoe groter je ambitie wordt. Met het plekje van Miss België-finaliste op zak, overtrof het al mijn stoutste verwachtingen. Vanaf nu kan het alle kanten op. We zitten in een zodanig sterke groep dat iedereen de titel kan bemachtigen. Her en der zetten mensen mij bij de favorieten. Ik voel me daardoor heel vereerd. Maar het flatteert me meer dat ik reacties krijg van mijn naaste omgeving in de stijl van : ‘Wat er ook gebeurt, we blijven je even graag zien.”. Dat raakt me pas tot in het diepste van mijn ziel. Ergens lijkt het wel alsof ik nu als een Elize in Wonderland dartel. Soms moet ik in mijn hoofd wel een knopje omdraaien om te beseffen wat ik allemaal mag beleven. Het lukt me wel, maar het blijft een drempel dat ik moet overstappen.”

Twee zussen, één broer, één Elize
Karakterieel blijkt deze Herentse schone een ‘gecontroleerd persoon’ te zijn. ‘Ik schrijf me niet gemakkelijk in voor zulke dingen”, gaat ze onverdroten verder. “Meestal gaat hier een heel denkproces aan vooraf. Maar bij dit weet ik niet wat er in mijn hoofd toen rond spookte. Ik denk dat ik ongeveer één minuutje heb nagedacht over mijn deelname. Daar is het gebleven. Ik stootte namelijk op een Instagram-advertentie. Mijn ouders overtuigden me toch maar om de sprong te wagen. En daarvoor blijf ik hen eeuwig dankbaar. Ik kom uit een groot warm nest. Naast mezelf lopen er nog twee zussen en één broer rond. Natuurlijk is Miss België een gespreksonderwerp aan tafel. Soms vraag ik toch wel om over iets anders te praten. Ik wil ook wel eens luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Dat maakt het net zo boeiend.”

Observeerdertje
Toch is Elize het niet gewoon alle aandacht op zich te krijgen. “Wanneer ik ergens ben, kijk ik graag rondom mij. Bij heel Miss België is het meer de omgekeerde wereld. Ik heb het daar niet altijd even gemakkelijk mee. Voor mezelf hoef ik niet alle aandacht van de wereld te krijgen. Laat mij maar rustig de omgeving observeren op mijn manier. Daar voel ik me nog het fijnste bij. Of ik dan pas in het hokje van een underdog … Wellicht wel. Het meisje dat vooraf als de ster van de avond wordt genoemd, kan alleen maar ontgoochelen. Ik schep voor mij liever een veiligere omgeving. Ik hoef niet altijd de meest opvallende persoon te zijn. Persoonlijk verras ik liever mensen dan dat ik ze ontgoochel.”

Foto: Miss Belgium.be

Geef een reactie