De actie van Musical Vlaanderen Solidair

In het kader van de monsterbesparingen op de Vlaamse cultuursubsidies door de nieuwe Vlaamse regering, heeft de musicalsector van Vlaanderen een artistieke protestactie gehouden. Er zijn die avond zo’n 90 acteurs afgezakt naar de Rode Zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen, waar zij met z’n allen de Vlaamstalige Finale van ‘Les Misérables’ ten berde hebben gebracht.

Ze kozen niet zonder reden voor deze muziek; ‘Les Misérables’ is één van de meest succesvolle musicals aller tijden. In 1998 werd het stuk ook in een succesreeks opgevoerd in Vlaanderen (door het toenmalige Koninklijk Ballet van Vlaanderen). De Finale uit ‘Les Misérables’ is een strijdlied over de nooit aflatende kracht en hoop van de worstelende arbeidersklasse: “Want ook de zwartste nacht verdween toen de zon weer kwam”. Dit protestlied is professioneel gecapteerd, en willen zij nu graag met u delen.

Bekijk de video via: https://vimeo.com/374741814/270196c521

Eén solist wordt uitgelicht, nl. Nolle De Kock; een 16-jarige acteur (en tevens ook de jongste van alle aanwezigen) die momenteel opgeleid wordt in het KSO en als kind reeds aan meerdere professionele musicalproducties meedeed. Nolle werkt al van jongs af aan aan een professionele carrière in de kunsten, en vreest dat deze nieuwe drastische besparingen ook hem als beginnende artiest zullen raken.

Verder ziet en hoort u de musicalacteurs van morgen; de jonge talenten die momenteel gekneed worden in het hogere kunstonderwijs met de ambitie om later hun stem te laten horen op (inter)nationale podia, en de nieuwe professionelen die momenteel hun eerste stappen zetten in het werkveld.
Het is ook diezelfde jonge garde die de initiatiefnemers achter deze video zijn. Zij waren op 14 november aanwezig bij de kunstenbetoging aan het Vlaams Parlement, waar ze zich gesterkt en geïnspireerd voelden door de solidariteit en warmte die daar te voelen was tussen alle kunsensectoren onderling.
Een reactie vanuit de musicalsector kon niet uitblijven; zwijgen is niet langer een optie. In deze video komt de jongere kunstengeneratie op voor hun passie en professionele toekomst, gerugsteund door de gevestigde waarden.
Ze hopen dat dit lied luid en ver zal weerklinken.
#ThisIsOurCulture #StateOfTheArts

Foto: Musical Vlaanderen Solidair

Geef een reactie