Beter een goede buur …

Op donderdag 9 mei zendt VTM de zesde en laatste aflevering van Pop-Up Rechtbank uit. Veel uiteenlopende zaken kwamen al aan bod en meer dan 80% van de behandelde cases kende een positieve afloop. De vier erevrederechters hebben het verschil kunnen maken bij langlopende conflicten en geschillen. En het gratis juridisch advies van de vier advocaten zorgde meestal voor een positieve kentering bij vele mensen die niet wisten hoe ze hun probleem moesten aanpakken.

In deze aflevering komt de absurde situatie waarin Erna is beland aan bod. Ze woont achterin een doodlopend straatje en heeft een parkeerplaats voor haar deur. De eigenaar van de garageboxen tegenover haar woonst, heeft haar het parkeren echter quasi onmogelijk gemaakt door het aanbrengen van boordstenen langs de parkeerplaatsen. Telkens Erna met haar wagen wil vertrekken, moet ze een van de buren vriendelijk vragen om hun auto – die achter haar staat geparkeerd – te verplaatsen. Anders kan ze haar straat niet uit. Soms moet ze dus om 6 uur ’s ochtends haar lieve buren wakker bellen. Een ergerlijke situatie die advocaat Pieter-Jan Van Aken onderzoekt.

Koen, hobbykweker van raskippen, wil zijn dieren beschermen tegen “een massamoordenaar”, de vos. Hij is niet tevreden over de aanpak van Natuurpunt en de overheid om vossen buiten spel te zetten en eist dat ze meer doen om hobbykwekers te helpen. Erevrederechter Freddy Evers gaat met eigen ogen kijken hoe Koen zijn kippen beschermt en zet beide partijen samen rond de tafel.

Timmy ligt al een tijdje in conflict met de stad Borgloon. Hij wil zijn achtertuin verkavelen, maar de man en de stad geraken het echter niet eens over waar de grens ligt tussen de openbare weg en het stuk grond. Ondertussen zit het dossier muurvast. Erevrederechter Herlinde Van de Wynckel zet Burgemeester Danny Deneuker en Timmy aan tafel, en schakelt een expert in voor uitsluitsel.

Ook Johan zit in een lastig parket. Enige jaren geleden liet hij zonnepanelen installeren op zijn dak om zijn elektriciteitskosten in te perken. Ondertussen heeft de gemeente twee bomen geplant, die zo hoog zijn uitgegroeid dat ze het zonlicht beperken en Johan zijn investering dus teniet ziet gaan. Het rendement van zijn zonnepanelen is immers sterk gedaald. Advocaat Ali Fadili laat zijn licht schijnen op de zaak.

Sergio koopt in 2012 een nieuwe auto op krediet bij zijn gebruikelijke garagist. Na afloop van het krediet wil hij de auto terug overdragen aan de garage. En dan begint een lange lijdensweg, geplaveid met oplichting en pestgedrag door de autoverkoper. Advocaat Pieter-Jan Van Aken bekijkt wat er nog te redden valt.

Foto: VTM

 

Geef een reactie