De Chileense poetsman van ’t Schoon Verdiep: Jeron Dewulf

Er was eens … Op ’t Schoon verdiep … een man met de naam Jeron Dewulf. Het zou het begin van een niet zo serieus sprookje kunnen zijn. Deze improvisatieman, diehard Antwerp-fan, foute vriend en bezieler achter het stuk Wembley heeft een opmerkelijke bijrol in ’t Schoon Verdiep: het gloednieuwe theaterstuk van Theatertainment/ De Komedie Compagnie. Als de Chileense poetsman Martin Alonso Contera Perez probeert hij zo goed en zo kwaad mogelijk het toilet van de suite van Mevrouw De Burgemeester te poetsen. ‘Het is toch heerlijk om een komedie te spelen, gespekt met Britse humor. Zeker omdat je hier de timing enorm moet respecteren. Ik heb geen enkel Nederlands woord in de voorstelling. Can I Clean the toilet is de basis van mijn tekst. Maar je moet vanaf het eerste moment je zaal volop mee hebben. 2 seconden te laat of 2 seconden te vroeg kan in dit verhaal dodelijk zijn. Net op dat moment kan de lach helemaal verdwenen zijn. Mijn improvisatieachtergrond is vooral handig bij het comedyverhaal en wanneer er iets zou mislopen. Maar de basis van ’t Schoon Verdiep loopt al dertig jaar lang in Engeland. Dus ik ben daar vrij gerust in dat ik op mijn pootjes terecht kom.”

Podcast
Opvallend is dat Jeron momenteel met een eigen podcast bezig is. ‘Ik heb er ééntje gelanceerd met de veelzeggende titel ‘De niet zo serieuze sprookjes’. Daarin lanceer ik elke vrijdag een sprookje van zeven minuten, waarbij ik ten volle improviseer samen met een gast er bij. Dat is vrij stevig aan het exploderen. Ik ben ook volop bezig met het schrijven van een nieuwe soloshow. Daarvan is de première gepland in februari.”

Wembley
Jerons favoriete voetbalploeg Antwerp doet het uitstekend in de playoffs. “Er staan nog wel enkele reprises van Wembley gepland. Maar alleen als Antwerp volgend jaar de Champions League speelt en daarin de finale haalt, kan ik een vervolg schrijven (lacht). Tenzij natuurlijk iemand als Messi volgend jaar ons pad kruist. Deze ervaring wil ik echt missen. Alleen zal het dan niet Messi op den Bosuil, maar Messi in het Koning Boudewijnstadion zijn. Maar ach, zo ver loop ik nog niet vooruit.”

Meer info over ’t Schoon Verdiep kan u ontdekken op:
https://www.elckerlyc.be/nl/programma/tschoonverdiep.htm

Meer foto’s van de première kan u bekijken op:
https://bit.ly/2UMTOM6

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie