Axel koopt een nier

Axel Daeseleire reist naar Nepal, het epicentrum van de illegale nierhandel. Zonder het zelf te beseffen belandt Axel er plots in een hevige concurrentiestrijd tussen verschillende nierhandelaren. Ze vechten om de centen van Axel, die zogezegd op zoek is naar een nier voor zijn zieke vrouw. Maar  topcrimineel Prem Bajgai wil al zijn concurrenten aftroeven: “Ik heb al 200 nieren verkocht, zelfs die van mijn eigen vrouw. Ik heb ook al voor nieren gezorgd in Mumbai en Calcutta, over heel India. Allemaal 100% succesvol”. Bajgai laat Axel weinig tijd om na te denken en brengt een volledig medisch dossier mee van de potentiële nierdonor. Je moet hier met niemand anders zaken doen. Mijn concurrenten vervalsen medische rapporten van donoren en zijn er alleen maar op uit om je op te lichten”. Het aanbod van Bajgai: 7500 euro betalen en de niertransplantatie kan meteen doorgaan.

Het is uiteraard en voor alle duidelijkheid verboden om te betalen voor een nier, overal ter wereld, behalve in Iran. De wachttijd voor nierpatiënten in ons land bedraagt twee tot vier jaar. Dit is zelfs eerder kort in vergelijking met de ons omringende landen. Axel praat met Shermaine uit Hamont-Achel. Zij kwam in contact met de illegale orgaanhandel: “Toen ik aan het wachten was op een niertransplantatie, kreeg ik verschillende berichten van mensen die hun nier aan mij wilden verkopen, voor veel geld. Ik was geschokt”. Shermaine heeft haar plaats op de wachtlijst in België gewoon afgewacht, wetende dat de illegale orgaanhandel ook slachtoffers maakt.Wie die slachtoffers zijn, ontdekt Axel in Baluwa, een dorpje net buiten de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daar ontmoet Axel Niroz, een jongeman die zijn nier heeft verkocht om zijn droom te realiseren: zanger worden en een CD opnemen. “Ik wilde er alles aan doen om beroemd te worden. Gewoon sparen zou veel te lang duren en iedereen zei me dat een nier doneren helemaal niet zo erg was”. De gevolgen van de operatie zijn verschrikkelijk en onmenselijk. Niet alleen krijgt Niroz nooit het beloofde geld, hij raakte na de operatie verlamd aan zijn benen. Zijn ouders vangen hem nu op, zo goed en kwaad als het kan. En dat in de meest erbarmelijke omstandigheden.

Ook Namaraaz is een slachtoffer van de illegale nierhandel. “Een vriend van mij overtuigde me om voor veel geld een spier af te staan, die nadien terug zou aangroeien”. Maar meteen na de operatie beseft Namaraaz dat hij niet een spier, maar een orgaan was kwijtgespeeld, zijn nier. “Toen ik mijn litteken liet zien, vroeg iemand me of ik aangevallen was met een zwaard”. Ook hij kreeg maar een fractie van het beloofde geld. Namaraaz heeft er nu een missie van gemaakt om andere mensen te waarschuwen voor malafide ronselaars.

Trafiek Axel, Axel koopt een nier. Donderdag 14 maart om 20.35 op VIER.

Foto: SBS Belgium

Geef een reactie