Raphaella Deuringer: ‘Met een knipoogje naar oma hierboven’

Spiegeltje Spiegeltje aan de wand. Wie wordt het exclusiefste Meisje van het land? Vanavond kent Miss Exclusive haar apotheose in het Casino van Knokke-Heist. Dan weten we wie Lauralyn Vermeersch opvolgt als regerende Miss Exclusive. Eén van de opmerkelijkste kandidates is Raphaella Deuringer. In een nog niet zo ver verleden was ze één van de rastalentjes, die haar kans waagde bij Miss België. Na een poosje van stilte, laat de leeuwin van Waterloo weer van zich horen.  Ik liep Raphaella, ‘the woman formally known as Raphie’ tegen het lijf in een Brussels caféetje. “De haren zijn misschien wat donkerder. Maar de jeansbroek en de basketbloefkes zijn nog altijd dezelfde”, glimlacht wellicht één van de knapste vrouwen uit het land van de leeuw. “De vraag om deel te nemen aan Miss Exclusive kwam al na de Miss België-finale.  Alleen hield ik toen de boot bewust af. Ik was er gewoon niet klaar voor. Nu zijn we enkele jaren verder en begon het diep in mij toch te kriebelen. Toch heb ik eerst overlegd met mijn familie en mijn vriend. Ze vonden toch dat ik mijn kansen zeker nog een keertje moest wagen. Tenslotte weet je nooit waar het schip strandt. Het enige verschil is met toen is dat er nu een andere Raphie op het podium staat dan je kent. Ik ben zeker niet op zoek naar eerherstel. Mijn belangrijkste streefdoel is om de ervaring mee te pakken. Waarom zou ik de kansen niet grijpen als ze me op een presenteerblaadje worden aangeboden. Ik ben mij gewoon aan het amuseren. En daar is niets mis mee. Je zal mij niet  van de daken horen schreeuwen dat ik ga winnen. Neen, ik ga mijn best doen en ik ga genieten van elk moment.   De ervaringen in verband met jurygesprekken, fotoshoots en défilés steken al in mijn rugzak. Ook op sociale media weet ik wat ik moet doen om een degelijke impact te krijgen. Ja, dus ergens neemt er zeker wel een andere Raphaella deel. De voorbije jaren zag ik me vooral op mentaal vlak een pak wijzer worden. Dat groeiproces nemen ze me nooit meer af. Maar ach don’t worry, het zotte karakter zit nog steeds in mij.

Studies
Raphaella alias Raphie waagde haar kansen voor de eerste keer in Missenland op heel jonge leeftijd. “De meeste jonge vrouwen beginnen aan een Missenavontuur op hun negentien jaar. Bij mij was het twee jaar vroeger. Het is misschien praat achteraf. Maar ja, ik was te jong om toen al de stap te zetten.  Alleen is het na Miss Exclusive voor mij finito. Ik zie mezelf niet meer aan een andere verkiezing deelnemen. Ik ben bijna 20 jaar. Het is tijd om aan mijn professionele leven te beginnen. In februari start ik met mijn studie in Leuven.  Meer dan ooit wordt het dan tijd om aan mijn journalistieke droom te werken. Ja, ik droom er nog altijd van om als oorlogsverslaggeefster in de frontlinie te staan. Be prepared, Raphie is coming.

Oma
Een opvallend moment tijdens mijn gesprek met Raphaella is wanneer ze over haar oma vertelt. “Een cruciaal moment in mijn leven was het overlijden van mijn oma. Daar heb ik heel hard van afgezien. Nog steeds schieten er tranen in mijn ogen wanneer ik aan haar graf sta. Dat was een waar 0-punt in mijn leven. Toen ik een jong meisje was, zat ik meer bij haar dan bij mijn mama. Ze heeft me waanzinnig veel geleerd. Voor mijn elfde stond school enorm centraal in mijn leven. Toen ze stierf, heb ik een ommezwaai in mijn leven gemaakt. Anders had ik wellicht nu geneeskunde of rechten gestudeerd. Maar ik heb andere keuzes gemaakt, die wellicht nooit de hare waren. Diep vanbinnen weet ik dat ze wel fier op mij zou zijn. Hoedanook zal ik op de finaleavond eventjes naar boven kijken. Gewoon voor dat éne knipoogje naar mijn oma.  Dan weet zij als geen ander dat het goed gaat met mij.”

Foto: Raphaella Deuringer-collectie

Geef een reactie