Joke Van Robbroeck Puur

Dankzij haar pittige en opvallende verschijning is Joke Van Robbroeck een van de opvallendste nieuwkomers in de kerstmusical Scrooge. Als Linda springt ze door haar verschijning in het oog. Ik had met haar een open, eerlijk en puur gesprek over haar professionele carrière tot nu toe.  ‘Het gekke is dat ik nooit de droom had om in musicals te staan. Vanaf mijn zeventiende geloofde ik daar pas echt voor de volle 100% in. Na mijn middelbare studie woord-drama kreeg ik de suggestie om het zevende jaar musical in Wilrijk een keertje te proberen. Op dat moment ging er een wereld voor mij open. Omdat mijn mama in haar eentje vier kinderen heeft opgevoed, was er gewoon geen tijd om naar voorstellingen te gaan en me in de toneelmaterie te verdiepen. Van audities had ik tot op mijn zeventiende nog nooit gehoord. Dus op musicalvlak ben ik een laatbloeier. Maar ik heb wel altijd keihard gewerkt om er te komen. Dat heeft me tot dit punt in mijn leven gebracht.”

The Sound of Music
Sinds mijn passage bij The Sound of Music ging de bal aan het rollen”,vertelt Joke.”Persoonlijk ben ik vooral gefascineerd door de kracht van de drie musicalcombinaties samen. Meer bepaald: het zingen, het dansen en het acteren. Als actrice ben je dankzij je personage een stuwende kracht in het verhaal. Mij spreekt vooral het aspect aan dat je door bepaalde emoties om te zetten in bewegingen of klank een wereld van verschil kan brengen in een verhaal. In elk personage probeer ik meerdere lagen te ontdekken. Daar hecht ik ontzettend veel belang aan. Anders blijft je personage een oppervlakkig iets. Neem nu een personage als Scrooge. Hij evolueert van een ‘nukkig iemand’, die Kerstmis haat tot een ‘open persoon’. Naar zulke rollen ga ik op zoek, rollen waar ik mijn tanden in kan zetten. Alhoewel ik ook geloof dat er geen ééntonige rollen bestaan. Een personage is vergelijkbaar met een gewoon mens, mensen in je omgeving en die je tegenkomt op straat. Iedereen heeft een wat donkere kant en een  lievere kant. Dat is bij Linda in Scrooge net zo. Linda is een personage dat ontstaan is uit enkel de tekst en een omschrijving. Dan ga ik als Joke op onderzoek uit hoe ik dit personage vorm kan geven. Natuurlijk zitten in Linda bepaalde aspecten van Joke. Meer bepaald: de uitgesprokenheid, de frivoolheid, de vergevingsgezindheid en ook iemand die heel veel van mensen om zich heen houdt.”

Leerproces
‘Musical valt het beste te omschrijven als een leerproces’”, vertelt Joke. “En ja, ik heb daarin al veel geluk gekend in mijn nog korte carrière. Akkoord, ik geef ook grif toe dat het niet altijd even gemakkelijk is om iets te vinden dat op je lijf geschreven is. Daar horen enorm veel audities bij. Het is niet altijd zo leuk dat je  jezelf steeds opnieuw moet bewijzen en moet presteren. Daar raak je als actrice nooit aan gewoon. Maar alles maakt deel uit van dat éne leerproces. En daar doe ik het voor. Bij Scrooge kwam ik pas terecht na een tweede auditieoproep. En toen bleek dat ze mij zagen zitten voor de rol van Linda en dan nog wel ‘first cast’. Ik was helemaal in de wolken. Bij zulke grote producties steel je met de ogen. Met open mond heb ik naar Warre Borgmans’ interpretatie van Scrooge gekeken. Hoe hij dat in elkaar heeft gebokst, is ronduit fantastisch. Hij ademt gewoon ‘Scrooge’ uit. Naast het toneel is hij ook nog eens een intrigerende, lieve en open man. Innemender als Warre bestaat er gewoonweg niet. Je kan met hem uren praten over het vak en dat doet je als mens enorm veel deugd.”

Meer foto’s van de Première kan je ontdekken op:
https://goo.gl/VzeSnx

Foto: Jan Liekens

 

 

Geef een reactie