Concertreview: Tussen Winter en Wonder (NEKKA)

Ja, ik moet het eerlijk toegeven.  Het heeft veertig jaar geduurd vooraleer ik de allereerste keer in mijn leven een bezoekje bracht aan een ‘kerstconcert’. Mijn ontmaagding op het vlak van kerstmuziek in een katholiek kader vond plaats in de Duffelse Mijlstraat. Daar kwamen Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman langs met hun ‘Tussen Winter en Wonder’. Ter info: dit alles werd georganiseerd door NEKKA.

U zal zich zeker afvragen. Als het dan toch zo lang heeft geduurd … Waarom doe je het dan deze keer wel. Het antwoord is helder. Tijdens een bloedhete zomerdag op de Antwerpse Cultuurmarkt had ik voorstukjes gezien van de beide dames hun kerstplannen. En ja, de nieuwsgierigheid werd toch geprikkeld. En ja, alle verwachtingen werden ingelost. Als ware het twee stiefzusjes vaders kwamen ze gezamenlijk naar hun podium toe. En ja, het werd al heel snel welke toon ze hebben gezet. Bijna in een identieke outfit openden ze hun show. Zouden ze samen gaan shoppen zijn? Het kan best …

Ik ben echter geen Jani Kazaltzis. Over podiumoutfits laat ik het verder aan de kenners over. Laat mijn buikgevoel maar speken over hun optreden. Wel .. ‘Tussen Winter en Wonder’ is een concert, dat uitblinkt in zijn eigenzinnigheid. Zowel Amaryllis Temmerman en Sabien Tiels volgen hun eigen professionele route. Neen, dat is zeker niet de gemakkelijkste . Maar wel ééntje die enorm veel appreciatie verdient ….

Enkele ingrediënten van dit optreden: Een snuifje gospel om te eindigen, een mini-passage van Urbanus op katholieke grondgebied, Jan De Wilde en hommages aan kleinkunstgrootheden met een Temmerman en Sabien Tiels-sausje erover.  Mooi, schoon en compleet Kerstmis. Meer hoef dat niet te zijn.

Een minpuntje: er blijft één pareltje dat zijn weg naar buiten nog niet heeft gevonden. Rob De Nijs mag trots zijn op Tiels’ & Temmermans versie van ‘Alles wat Ademt’. In het kerstgewoel van de Vlaamse Top 50 op dit moment blijft dit een groot gemis. De track mag bij mij best in de persoonlijke platencollectie komen. Ach, in 2019 dan maar … bij de launch van ‘Tussen Winter en Wonder 2”. Voor mij mag het … En ik hoop voor de dames ook.

Gezien op 22/12 in de kerk van Mijlstraat (Duffel)

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie