Concertreview: 10 jaar Mathieu & Guillaume (Arenbergschouwburg)

‘Het is al 15 jaar dat ik in het vak zit’. Het kan zomaar uit mijn leven gegrepen zijn. Sinds 2003 hou ik maar al te graag de vinger aan de pols van talrijke media-events in het Vlaamse land. En daar hoorde ook een bezoekje aan heel wat talentenjachten bij. Zo liep ik tijdens mijn talrijke passages in het Vlaamse land de Antwerpse broertjes Mathieu & Guillaume Engels tegen. Beide heren blijken blijvertjes te zijn. Elke zaterdag zijn ze trouw op post tijdens de Weekwatchers van Radio 2. Maar nu was het volop aan hun. Om het tienjarig jubileum van hun carrière te vieren, hielden ze een ‘quasi’ uitverkocht jubileumconcert in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Het mag gezegd en geschreven worden. De voorbije tien jaren was het parcours van beide heren er ééntje van stevige muzikale  groei gekruid met de nodige dosis eigenzinnigheid. En toch verloochenen ze hun eigenheid niet. Hun laatste concert van hun éénmalig jubileumconcert was er ééntje dat uitstekend in elkaar gestoken was. De opbouw was ronduit verzorgd te noemen en kan als basis dienen waarop ze nog decennia verder kunnen bouwen. Naast de talrijke hits uit het repertoire van Mathieu & Guillaume nodigden ze ook DO, hun coach van toen, hun goede vriend Stef Bos en BUURMAN uit. Zo kwam het publiek te weten dat ze van DO hebben geleerd dat ze nooit ruzie mochten maken op het podium.  Een levensles, die ze tot op de dag van vandaag nog altijd hoog in het vaandel dragen.

Als ik dan toch een hoogtepuntje moet kiezen, trek ik volop de kaart van ‘Moeder van mijn moeder’. Een lied, waarvan ik tot op de dag van vandaag nog altijd niet begrijp waarom het nooit op single is verschenen. Een onbekend pareltje uit het Mathieu & Guillaume-repertoire. Maar ach, de slapeloze nachten zijn eindelijk voorbij. Eindelijk ken ik het antwoord op de vraag, die me al tien jaar bezig hield. Ze spaarden het gewoon op voor hun groots jubileumfeestje.  Tijdens Moeder van Mijn moeder ging plots het zaallicht aan. Pas toen overheerste het gevoel welke impact een nokvolle Arenbergschouwburg op een artiest heeft.

Ook de passage van Stef Bos ging niet onopgemerkt voorbij. Mathieu vertelde een verhaal over een fietstocht waarbij hij in zijn oortjes luisterde naar moeders cassette. Daar leerde hij de muziek van Stef Bos kennen. Niet beseffend dat deze man een inspiratiebron zou worden voor het vervolg van zijn muzikale dromen. Het deed hem zichtbaar wat dat Stef hen wou helpen met hun single ‘Plettenberg’ en ook op hun verjaardagsfeest wou aanwezig zijn.

Om deze tekst toch af te sluiten breng ik nog enkele wist-je-datjes uit de show. Guillaume kondigde zijn verloving aan, er werd een duet met DO opgenomen en er komt een vernissage aan rond het schilderwerk van Mathieu Engels. Het is maar dat u helemaal bij bent.

Show bekeken op 4/10 in de Arenbergschouwburg

Foto: WELL WELL WELL

Geef een reactie