Theaterreview: (N)iemandsland (VZW Kobie / Luc Stevens theaterproducties)

Het verhaal achter (N)iemandsland ontstond tijdens een bestuursvergadering van VZW Kobie op 6 december 2016. Terwijl de Sint in het land was, werd het idee geopperd om tijdens het jaar 2018 met een groot spektakel uit te pakken. Twee jaar later is het zo ver. Zeven voorstellingen lang kan u genieten in het park, domein Paters Redemptoristen in Essen aan het College van dit grootse spektakel.

(N)iemandsland is en blijft een uniek gegeven in het theaterland. Deze musical is gemaakt voor en door de inwoners van Essen. Je wordt meegezogen in de leefwereld van Essen van 100 jaar geleden. Iedere inwoner kreeg de kans om zich te engageren voor dit project om van (N)iemandsland iets moois te maken. Deze productie moest en zou Essen op de kaart zetten. Een enthousiaste stagemanager maakte me warm om de trip naar het grensgebied te maken.  Na het bekijken van de voorstelling overviel me een waar Fata Morgana-gevoel. U moet weten dat ik ooit 36 liveshows van Fata Morgana heb bijgewoond. En daarin werd heel duidelijk dat wanneer je samenwerkt aan één doel je mooie resultaten kan bekomen. Bij (N)iemandsland werd heel snel duidelijk dat de verbondenheid tussen de Essenaren bijzonder groot moet geweest zijn om hier een mooi stuk te schrijven.  Teamwork van de bovenste plank!

Alle lof gaat naar regisseur Hannes Vandersteene en zijn team. Hannes mag dan wel als orkestmeester de Sergio van dienst zijn. Onderschat de man toch niet. Het is geen evidentie om iedereen op dezelfde lijn te krijgen bij een productie zoals (N)iemandsland. Bij momenten staan er meer dan 100 man op het podium. Laat ze maar eens allemaal tegelijkertijd een dansje uitvoeren.  Waar sommige acteurs tijdens de cultuurmarkt nog met de nodige zenuwen op het podium stonden, zijn deze nu weggesmolten als sneeuw voor de zon. Essenaren voel zich duidelijk in hun  thuishaven. Akkoord, je kan grootschalige producties op musicalvlak niet vergelijken met (N)iemandsland. Maar dit spektakel heeft vooral charme en eigenheid te koop. Wie sterren moet uitdelen, kan alleen naar de vox populi luisteren. De Essenaren lusten er duidelijk pap van.  Getuige: een staande ovatie.

Als je de kans hebt … , breng zeker eens een bezoek aan de musical en aan het park. Wandelplezier verzekerd!  Essen mag dan wel bekend staan als het land waar Mathieu van der Poel graag zijn kunsten bovenhaalt. Voor dit spektakel en de bijzondere sfeervolle omgeving geven de Essenaren zich met plezier vijf sterren cadeau.

Meer info over (N)iemandsland kan u vinden op:
https://www.essen.be/thema/1961/niemandsland

Meer foto’s kan u ontdekken op:
https://goo.gl/fzf1Ae

(N)iemandsland gezien op 19/9/2018 in Essen

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie