Theater CLAN speelt Branden van Wajdi Mouawad

Met ‘Branden’ schreef de Libanees-Canadese auteur Wajdi Mouawad waarschijnlijk zijn belangrijkste theatertekst. Hij sleepte er meerdere prijzen mee in de wacht, in eigen land en op internationale wedstrijden, en werd dankzij ‘Branden’ een literaire rockster. ‘Branden’ werd verfilmd onder de Franse titel ‘Incendies’, en gooide opnieuw hoge ogen op internationale filmcompetities. In België werd ‘Branden’ op de planken gebracht in een samenwerking tussen de Brusselse KVS en het Nederlandse RO-theater, en één keer als afstudeerproject aan de Toneelacademie van Maastricht. Nu gaat echter voor het eerst een amateurgezelschap met deze moderne klassieker aan de slag. Theater CLAN uit Lier moest meerdere pogingen doen, en smeekbodes naar Canada sturen, maar kreeg uiteindelijk toch de toestemming ‘Branden’ op de planken te mogen brengen. Tot grote vreugde van regisseur Ronny De Jonghe.

De Jonghe: “Het is voor mij nog steeds onmogelijk ‘Branden’ te lezen zonder ontroerd te raken. Het is een stuk dat zo goed opgebouwd is, en een verhaal vertelt dat zo mooi en goed in mekaar zit dat we het wel moesten spelen.”

En dus spaarde Theater Clan middelen noch moeite. Met een bezetting van 12 acteurs haalde de theatergroep heel wat nieuw talent aan boord. Stemcoach Inneke Geerts werd ingeschakeld voor een intensieve workshop. Met beeldenmaker Freddy Bellis kwam er een hele voorraad aan audiovisuele ervaring aan boord; zodat regisseur De Jonghe een eigen heilig huisje omver durfde schoppen en voor het eerst in zijn voorstellingen projecties gebruikt.

Op 25 mei gaat ‘Branden’ in première in Lier. De acteursploeg heeft er goede moed, en bijzonder veel goesting in. Jeroen Jorens, die onder andere de rol van herder Malak speelt: “Wanneer je de kans krijgt in een stuk als Branden te spelen, laat je die niet liggen. Het is een stuk met een enorme kracht, dat ook nog eens heel erg actueel is. Ik ben al heel trots op waar we nu staan, en kan niet wachten ons eindresultaat op een publiek los te laten. Over ‘Branden’ gaat nog lang gepraat worden.”

Theater CLAN speelt Branden op 25, 26 en 31 mei, en op 1 en 2 juni, telkens om 20u00 in Theaterzaal de Spaanse Poort, Bril 6, 2500 Lier. Tickets kan je bestellen via www.theaterclan.be.

Foto: Kelly Verbruggen

Geef een reactie