Theaterreview: Yallah, naar België (Theater M)

Theater M heeft met Yallah, naar België de eerste komische voorstelling in Vlaanderen over eerstegeneratiemigranten op de affiche staan. We schrijven 1964.België zoekt buitenlandse arbeidskrachten en focust zich hiervoor op Marokko en Turkije. Anouar is op dat moment getrouwd, werkloos en hopeloos op zoek naar een baan. Hij schrijft zich in en vertrekt naar België.

Gouden tijden zijn het in de jaren ’60. Iedereen wil een Marokkaan als buurman. Het plan van Anouar is: een jaar in België blijven om te werken en daarna terugkeren naar zijn vrouw in Marokko. Maar dan ontmoet hij Marina, een Antwerpse schone die dol is op zuiderse mannen.

Hoe Anouar zijn weg probeert te vinden in deze westerse maatschappij van de jaren ’60 en welke keuzes hij maakt, ziet u in de eerste komische voorstelling in Vlaanderen over eerstegeneratiemigranten.

In het stuk spelen Youssef El Mousaoui en Helga Van der Heyden de twee hoofdrollen. Het mag gezegd en geschreven worden. Theater M spreekt met Yallah, naar België een heel ander publiek aan dan je doorsnee in de theaterzalen ziet zitten. Veel verwanten van de eerstegeneratiemigranten zakten naar het Theater M. Ze zullen er geen seconde spijt gehad hebben.  In het publiek van Yallah, naar België is het aangenaam vertoeven.  De mensen van Theater M gingen duidelijk niet over één nacht ijs. Om deze productie tot stand te brengen, gingen er maanden voorbereiding aan vooraf. Yallah, naar België gaat met een luchtige manier over de migratiegolf van de jaren 60 heen. De balans tussen Youssef en Helga zit op het podium vrij snor. Dit resulteert in een zeer duidelijke taakverdeling. Helga is de doorwinterde actrice. Youssef zorgt op zijn eigen manier voor de komische nooit in het verhaal. Net dat maakt Yallah, naar België een zeer leuke en lichtvoetige voorstelling om een keertje bij te wonen.

Bovendien is er nog een extraatje voor wie houdt van net dat tikkeltje meer. In Theater M kan je voor en na de voorstelling gratis een tentoonstelling bezoeken over de migratie.

Meer info over de voorstelling kan u vinden op:
www.theaterm.be

Fotograaf: Tim Tronckoe
Ontwerp: Sven Hardies

Gezien op 27/4/2018 in Theater M

Geef een reactie