Theaterreview: Magdalena (The Singing Factory)

Met Magdalena stelde The Singing Factory een opmerkelijke musicalproductie voor. Eventjes eens schets van het verhaal. 800 babylijkjes. Deze gruwelijke ontdekking deden archeologen toen ze een massagraf blootlegden in Galway, in het westen van Ierland. De lijkjes waren afkomstig uit The Home, één van de beruchte Magadalene Laundries uit de 20ste eeuw. Ongewenst zwanger, ongehoorzaam of te knap en dus een gevaar voor de jongens. In Ierland werd je meteen naar een Magdalena Laundry gestuurd. Industriële kloosters, gerund door de Katholieke kerk en de Ierse overheid, waar de meisjes vaak van zes uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds dwangarbeid moesten uitvoeren.  .

Twee bekende gezichten hebben zich geëngageerd om in de cast van Magdelena te stappen. Zo zien we Dieter Troubleyn in de rol van pastoor. An Lauwereins nam de rol van Moeder Overste op zich. De muzikale leiding is in handen van Sam Verhoeven. Script en liedjesteksten waren in handen van Wanne Synnave, die ook mee op het podium staat. Regie was in handen van Rudi Giron.

Wie naar Magdalena gaat kijken, is vooral onder de indruk van het jonge geweld dat op het podium staat. Pakken talent, dat een kans krijgt om zich voor een groter publiek in het Antwerpse Zuiderpershuis te tonen. The Singing Factory krijgt twee pluimen op de hoed dat ze dit aandurven.  Aan de zijde van ervaren rotten An Lauwereins en Dieter Troubleyn brengen ze een aangrijpend verhaal dat aan je ribben blijft kleven. Meer dan ooit vormen Dieter en An het rustpunt op het podium. Bij momenten is Magdalena een snoeiharde productie waarbij je meermaals je  wenkbrauwen fronst. Maar toch raken onbekende en snoeiharde verhalen de mensen het mens. Ook was het een aangename verrassing dat we Sam Verhoeven de rol van dirigent op zich zagen nemen. Voor een theaterdier als Sam moet het een leuke uitdaging zijn om met zo veel ‘jonkies’ samen te werken. En tussen ons gezegd en gezwegen: zelden swingde een dirigent zo fel als onze vriend Sam. Hij had er duidelijk zin in. Ik heb slechts één boodschap voor The Singing Factory: Graag meer van dit!

Meer info over Magdalena is terug te vinden op:
http://singingfactory.be/Magdalena/

Gezien op 3/3/2018 in Het Zuiderpershuis

Tekst: Bart Liekens
Fotobron: Seppe Vandael

Geef een reactie