Theaterreview: On Your Feet! (Stage Entertainment Nederland)

Een musical bekijken in Nederland is voor veel Belgen een op het eerste zicht vreemd gegeven. En toch … naar mijn gevoel blijft het een plezier om een bezoekje aan de theaterpaleizen bij onze noorderburen te brengen. Voor onze Nederlandse vrienden ben ik een rasechte Theaterbelg. Zo nu en dan steek ik met plezier de grens over om enkele kleppers op musicalvlak bij onze noorderburen te bekijken. Zo was ik afgelopen zondag te gast in Utrecht. Meer bepaald in het Beatrix Theater. Sinds kort speelt  daar de musical On Your Feet!  Deze musical is gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van Gloria en Emilo Estefan.

Als kind van de tachtiger-  en negentigerjaren ben ik opgegroeid met de muziek van Gloria Estefan and The Miami Sound Machine. Een groot deel van hun hits behoren tot de soundtrack van mijn jeugd. En toch … heb ik het gevoel dat wanneer ik van op de tweede rij de musical mocht bekijken mijn jeugdgevoel weer helemaal terug kwam. Ik herontdekte de muziek alsof het gisteren was. En dat is wellicht het grootste compliment dat ik de cast kan geven. Damn, dat was toch leuke muziek. Neen, ik stond vroeger nooit op Latino-feestjes te shaken. Daarvoor zijn mijn heupen met de jaren  te stevig vast geroest. Maar het riep toch wel wat nostalgie en sentiment van weleer op.

Hoofdrolspelers van dienst waren ‘musicalsensatie’ Vajèn van den Bosch en womanizer Jim Bakkum. Naar mijn gevoel hebben ze hun job uitstekend verricht. Ik had bewust vooraf  geen reviews gelezen. En terecht ook: musicals in de stijl van On Your Feet!    behoren tot de categorie belevingsmusical. Je kan dergelijke verhalen kapot analyseren. Daar draait het tenslotte niet om. Een leuke namiddag/avond beleven blijft het allerbelangrijkste. Maar tussen ons gezegd en gezwegen mag je ook niet vergeten dat hoofdrolspeelster Vajèn van den Bosch amper 19 jaar is. Samen met Romy Monteiro is ze de rijzende ster in het Nederlandse musicalwereldje.

Ook over bezieler Albert Verlinde kan je waanzinnig veel schrijven. Maar één ding staat buiten kijf. Hij weet verdomd goed hoe hij een commerciële musical op poten moet zetten. De zaal in Utrecht was tot in de nok gevuld. Dergelijke musicals zijn voor bezoekers gewoon een feestje om te bezoeken. Eventjes de dagdagelijkse zorgen opzij zetten, met de heupen schudden en gezellig weer naar huis. Meer moet dat niet zijn …  We doen tenslotte allemaal de Conga, niet waar.

Meer info: http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/on-your-feet/
Gezien op 19/11 in Utrecht
Foto: Bart Liekens – tijdens het slotapplaus

Geef een reactie