Het weekend van de uil

In Holland staat dan wel een huis. In Mechelen staat er naast een pak huizen ook een fraaie uil. De bronzen uil van Mechelen is een standbeeld van meer dan één ton. Sinds kort pronkt deze trotse Vivisector aan de Sint-Romboutstoren. Ik had het nieuws van de uil – een kunstwerk van Johan Creten – al wel gelezen in de krant. Maar de eer om oog in oog te staan met het dier, viel me nog niet te beurt. Tot voorbije zaterdag … Tijdens mijn wekelijks marktbezoek dook hij ineens voor mijn neus op. Het beeld wat ik toen zag, vergeet ik niet snel. Een vader probeerde zijn dochter te fotograferen voor ‘Den Uil’. En tja, dan kan ook deze jongen zich niet meer inhouden. Ik moest en zou een uilfie hebben. Voor de slechtverstaanders onder ons. Een uilfie is een selfie met een uil. Nadat ik de uil had kunnen overtuigen, is het me dan toch gelukt. En ik wil jullie dit beeldje zeker niet onthouden. Maar dat mijn ontmoeting met de bronzen Vivisector een voorbode zou worden van een weekend vol uilen, had ik nooit durven denken.

De dag nadien kwam ik tijdens een wandeltocht van 15 km in en rond Sint-Katelijne-Waver ook een fraai kunstwerk tegen. Voor een huis stond een kunstwerk van – u raadt het nooit – twee uilen in één tuin. Op dat moment wist ik het zeker. Tussen al uilen stond ik het voorbije weekend toch maar fraai voor aap.

Foto’s: Bart Liekens

 

 

 

 

 

19 gedachtes over “Het weekend van de uil

Geef een reactie