De Elzestraatse chocoladefabriek

Op Pasen draait de chocolade business op volle toeren in Elzestraat. Op deze heilige dag brengen de klokken massa’s zoetigheden naar dit deel van Sint-Katelijne-Waver. Dan is het al sinds jaar en dag op Pasen het Klokkenwerpen. Vanuit de Sint-Augustinuskerk worden allemaal plastieken eitjes naar beneden geworpen. Kinderen mogen de eitjes rapen. In het eitje zit dan een bonnetje voor een zoet ‘geschenk’.

Het moet al ongeveer dertig jaar geleden zijn dat ik zelf in de arena stond, daar onder die kerktoren. Het éne jaar was het eitjes rapen al succesvoller dan het andere. Alleen moesten we toen van de éne milde schenker naar de andere rijden. Mijn moeder heeft op Pasen kilometers met mij gereden om die paaseitjes te verzilveren. Wie eitjes raapt, mag er ook van proeven … niet waar.

Nu is alles gecentraliseerd daar in de Elzestraat. Ons Parochiehuis zette haar deuren helemaal open. Het leek wel alsof Willie Wonka’s Chocoladefabriek helemaal op toerental was. Helemaal achteraan waren mensen in de weer om de plastieken zakken voor kinderen te vullen met de daarin gewonnen eieren.

De opkomst was enorm. De lokale bevolking schoof met hun kids massaal aan. Ze voelden zich allemaal stuk voor stuk een klein beetje Sjakie, smachtend naar hun Gouden Ticket dat de Elzestraatse Chocoladefabriek voor hen ter beschikking had.

Geef een reactie