Peking Express: Mijn eerste auto-stop ooit

Peking Express is terug van nooit te zijn weggeweest. Het programma waarbij zes koppels moeten liften door Vietnam, Cambodja en Laos is in Vlaanderen op Q2 te zien. Liften heeft bij ons in de volksmond. Het is iets wat je niet meteen met mij associeert. Maar toch heb ik het één keer ‘noodgedwongen’ moeten doen.

Ik ben een Davis Cup-fan en daarbij schuw ik ook geen gekke locatie. Alleen liep het hopeloos fout toen ik op weg was met de bus naar de Country Hall voor het duel België-Kroatie. De buschauffeur wist de weg niet. Door de regen op de bus zag je geen steek voor de ogen. En naast mij zat een man, die de GSM-GPS had uitgevonden. Maar omdat VINCERE INSIEME ontzettend belangrijk is in een mensenleven, samen stapten we samen in de kletsnatte Luikse bossen af op zoek naar … een sporthal, die niet te vinden was. Plots stopten er twee dames voor onze neus, die ons een lift aanboden. Nog steeds staan ze in mijn geheugen genoteerd als één notoire kettingrookster en haar bestie, met een bijzonder kantje. Auto van dienst was een aftandse Renault, die 40-45 nog had meegemaakt. Helaas was er geen GPS te bespeuren.

Mijn brave liftgenoot, die slechtziend was, vond er niets beter op ons te gidsen aan de hand van zijn GPS op de GSM. En dat liep niet altijd van een leien dakje. A gauche werd al heel snel à droite wegens acuut ravijngevaar. En à droite werd al snel à gauche wegens acuut rotsblokken-gevaar. Liters zweet heb ik in die wagen gelaten om toch op mijn bestemming te komen. Mijn Peking Express was toen de Country Hall-Express. Niet meer, niet minder. Toen we aan de hal kwamen, zei ik beleefd ‘dank-je-wel’ en verdween uit het zicht. Die éne rit heeft in mijn hoofd nog altijd de allures van een ware thriller.

Peking Express: het is een avontuur om U tegen te zeggen. En daar twijfel ik zelfs geen seconde aan. Alleen lijken mij Vietnam, Laos en Cambodja net dat tikkeltje aanlokkelijker dan de Luikse bossen. Zelfs voor één euro per dag lijken de Vietnamezen van de tv me nog iets vriendelijker dan mijn auto-genoten van die eerste autostop ooit.

 

Geef een reactie