Theaterreview: Secret Santa (Sven De Ridder Company)

De jaarlijkse kerstkomedie van Sven De Ridder Company in het Fakkeltheater begint ondertussen al een fijne traditie te worden tijdens de meest donkere dagen van het jaar. En ja, ook het gloednieuwe Secret Santa is een kerstbuche om duimen en vingers bij af te likken. Het verhaal gaat over de verstokte Jimmy (aarlijkseSven De Ridder) en Richie (Brik Van Dyck) Kiebooms, Ze krijgen van hun oom Noël (Luc Verhoeven) de opdracht om een lief te vinden voor kerstmis. De broers doen ten einde raad dan maar beroep op twee oude kennissen, Jennifer (Margot Hallemans) en Rebecca (Joyce Beullens), om op kerstavond hun kersverse vriendinnen te ‘spelen’, maar naarmate het kerstfeest nadert, wordt het mysterie rond oom Noël alsmaar groter.

Secret Santa omvat alle ingrediënten wat je van een smakelijk eindejaarsmenu mag verwachten. En dat is net de kracht van de kerstkomedies van Sven De Ridder Company. Vergelijk het met eindejaarsdiner bij de bomma. Je weet verdomd goed dat je een smakelijke maaltijd voor de kiezen krijgt. Maar telkens weer weten ze te verrassen met een fijne nieuwe insteek. En dat is bij Secret Santa zeker het geval. Een spontane glimlach komt op je gelaat van begin tot einde.

Je hoeft De Ridder en Van Dyck geen lessen te geven in hoe ze een komedie moeten maken voor een breed publiek. De heren werken 2 jaar op voorhand en laten elke zin rijpen tot het een volwaardig deel van een komediegeheel vormt. Ook castmatig weten ze van wanten. Kerstman Luc Verhoeven is als Nonkel Noël de kerstjoker van dienst. En zeg nu zel: iedereen droomt toch van een Nonkel Noël met de charmes van Luc Verhoeven aan de kerstdis. Ook ‘Pretty WOman’ Margot Hallemans en Joyce Beullens hebben al meer dan 1 voorstelling bij deze Company gespeeld. Het groepsgevoel staat bij Sven en Brik altijd hoog in het vaandel.

Deze Secret Santa is gericht een familiepubliek (van jong tot oud), met de gekende knipogen naar de helden/films van het witte doek, de kleine kwinkslagen naar vorige of komende stukken. En ga zo maar verder. Kortom: komedie in de puurste technische kunstvorm, maar dan wel ééntje met een Secret Santa-sausje over.

Cast: SVEN DE RIDDER, MARGOT HALLEMANS, JOYCE BEULLENS, LUC VERHOEVEN en BRIK VAN DYCK


Regie: Sven De Ridder
Scenario: Brik Van Dyck en Sven De Ridder Productie: Sven De Ridder
Company

SECRET SANTA ging in première op donderdag 7 december 2023 in het Fakkeltheater

Foto: Bart Liekens

Geef een reactie