De missie van Miss Fashion-finaliste Joy Vanmellaerts

Het gaat heel hard voor Joy Vanmellaerts. Nu zaterdag heeft ze de grote apotheose van haar Miss Fashion-avontuur. ‘Al tien jaar lang neem ik deel aan Missverkiezingen. Voor mij is het de ultieme creatieve uitlaatklep. Het is een hobby die ik met hart en ziel beoefen. Met mijn deelname wil ik in eerste instantie aantonen dat dames met tattoos fashionated kunnen zijn. Ik ben in 2019 Miss Tattoo geworden. Al langer dan vandaag merk ik op dat dit nog altijd een taboe in de Missenwereld. Nog steeds vind ik het jammer dat er op de dag van vandaag daar een vorm van discriminatie op heerst. Mijn keuze viel op Miss Fashion omdat ik ondervind dat het bij deze wedstrijd nog altijd een familiegebeuren is. Een verkiezing, die je gewoon een keertje moet meemaken. Een wedstrijd, waarbij je ook jezelf kan zijn en waar je welkom bent. Hier is het belangrijk om te accentueren wie je in werkelijkheid bent. Met mijn deelname hoop ik dat ik een lans kan breken naar heel veel jonge vrouwen met tattoos, die ook een warm hart hebben voor de fashion.’   

Stoere madam
De kijk op jonge vrouw met tattoos is voor Joy een bijzonder belangrijke drijfveer. ‘Ik merk vaak op dat mensen mij na de eerste indruk omschrijven als een stoere madam. Enkel en alleen omwille van de tattoos. Terwijl ik eigenlijk een lief en behulpzaam meisje ben. Steeds schrikken mensen er keer op keer van wanneer ze mij beter leren kennen dat het beeld van de tattoos wordt ontkracht. De eerste indruk zegt duidelijk niet alles.’

2014
De eerste stap van Joy in de Missenwereld werd door haar gezet in 2014. ‘Toen nam ik deel aan Miss Coast.  In december word ik 28. Het zou mooi zijn om een decennium in mijn leven af te sluiten met een mooie prijs. Beschouw het als een kers op de taart. Alleen zeg ik nooit nooit. Wanneer ik dankzij Miss Fashion de kans krijg op aan een internationale verkiezing deel te nemen, zeg ik zeker geen neen.  Mijn ouders zijn keer op keer trots als ik op een podium sta. In dit traject staat altijd mijn persoonlijke groei centraal.’

Taarten
Joy heeft een grote fascinatie voor het bakken.  ‘Al bijna drie jaar lang maak ik taarten op bestelling. En ik heb voor mezelf een beetje willen ontdekken of ik hier mijn hoofdberoep kan van maken. Zo had ik dolgraag mijn eigen winkeltje gestart. Alleen is het in deze tijd niet zo eenvoudig om een horecazaak vlot draaiende te houden. Daarom doe ik het nog altijd in bijberoep.  Ironisch is het wel dat op hetzelfde moment wanneer de Miss Fashion-finale begint mijn Bake Off Vlaanderen-verhaal op televisie start. Maar dat verhaal is nog toekomstmuziek.’

Foto: Miss Fashion

Geef een reactie