Rookstopcoach Els Bosch: ‘Drastischere maatregelen nodig dan accijnsverhogingen.’


Er ging deze maand nog geen dag voorbij dat ‘roken’ niet in de actualiteit zat. Integendeel. Ofwel ging het over auteur Herman Brusselmans die op zijn 65ste, na meer dan 50 jaar als ambassadeur van Stoptober de sigaret neerlegde of bijvoorbeeld over de populariteit van de e-sigaret bij jongeren. Zelfs de federale regering besliste om hogere accijnzen te heffen op tabaksproducten die voor de staatskas 50 miljoen euro moeten opbrengen. Net als Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten is ook de bekende Rookstopcoach Els Bosch uit het Kempense Retie tegen deze maatregel, zij het om een geheel andere reden: “Accijnsverhogingen op rookwaren zijn goed voor de staat, maar zijn niet voldoende om rokers te doen stoppen. Het financiële motiveert wel, maar op een negatieve manier. De mensen kunnen niet meer rondkomen en het roken dwingt hen ook nog eens in verdere geldproblemen. Het financiële en de gezondheid zijn DE motivaties die nu op één staan. Als we willen dat er meer mensen stoppen, dan moeten er veel meer drastischere maatregelen worden genomen.

Slachtoffers

Eind september lanceerde de Britse premier het idee om strengere maatregelen te nemen waardoor je op termijn enkel nog maar illegaal sigaretten kan kopen in het Verenigde Koninkrijk. Het is niet nieuw. In Nieuw-Zeeland kan iedereen die in én na 2009 werd geboren sinds vorig jaar geen sigaretten meer kopen. “Dat zijn tenminste duidelijke maatregelen”, zegt Rookstopcoach Els Bosch. “Hiermee ga je de strijd aan tegen de tabaksindustrie die met hun gevarieerde producten mensenlevens kapot maakt.” De voormalige verpleegster die 17 jaar op de longafdeling werkte in een ziekenhuis en zich omschoolde tot professionele tabakoloog weet waarover ze praat. De ontgoocheling staat op haar gezicht te lezen wanneer we het hebben over de nieuwe maatregelen die de federale regering opnam in de begroting. “Met alle respect, maar met een zoveelste accijnsverhoging op tabaksproducten help je geen mensen die willen stoppen met roken. Integendeel. Sommigen zijn zo verslaafd dat ze zelfs hun laatste geld uitgeven aan sigaretten. Dit is echt niet de manier hoe je het probleem aanpakt. Jaarlijks sterven er meer dan 14.000 Belgen aan de gevolgen van roken én ruim 65 % van de rokers wil ook effectief stoppen met roken. Met een prijsverhoging los je dit probleem niet op. Rokers zijn slachtoffers van de tabaksindustrie. We moeten hen op een positieve manier benaderen door die rokers die willen stoppen intensiever te begeleiden. In tegenstelling tot hun rookverslaving kost deze begeleiding geen stukken van mensen. Mensen met een laag inkomen betalen omgerekend één euro per sessie dankzij een verhoogde tegemoetkoming. Dat is inderdaad ook voorzien door de overheid, maar die maatregel wordt amper gepromoot. Voor 16 euro kan iemand die wil stoppen op acht weken tijd (acht sessies) er ook effectief vanaf geraken. Vanaf het moment dat dé wil er is om te stoppen kan het lukken. Het goede nieuws is dat meer en meer mensen de klik maken en de weg vinden naar individuele of collectieve begeleiding. Onze recente actie ‘De Kempen stopt met roken’ is opnieuw een voltreffer.”

Mijn plan zou zijn: de hulpmiddelen om te stoppen goedkoper maken, meer intensievere begeleiding voorzien voor zware rokers, zorgen dat er voldoende erkende tabakologen zijn, tabakologen meer zichtbaar maken in de samenleving en media zodat die ook een gezicht krijgen en het drempelverlagend werkt om ze te contacteren.

Roker, ik zie u graag

Naast het coachen en begeleiden als Rookstopcoach is ook het boekendebuut ‘Roker, ik zie u graag’ van Els Bosch een voltreffer. We zijn nauwelijks een paar maanden verder en we zijn al toe aan de 2de druk, gaan over de 1000 exemplaren én dit najaar verschijnt er voor onze Waalse landgenoten nog een Franstalige versie. Ik hoor van mijn uitgever dat er ook al voorzichtige belangstelling is uit Nederland en Frankrijk. De komende weken blijf ik het boek verder promoten en richting de feestdagen staan er nog enkele opvallende acties op de planning”, zegt een gemotiveerde Els Bosch.

Meer info vind je op www.rookstopcoach.be

Foto: Vuur Agency

Geef een reactie