Theaterreview: Als ik de Lotto win (Roxy Theaterproducties)

Ook het Truiense Roxy Theaterproducties is aan het nieuwe theaterseizoen begonnen. Meer bepaald met hun Limburgse bewerking van het Echt Antwaarps Theater-stuk Als ik de Lotto Win. Het verhaal gaat over Dirk. Thuis ligt hij serieus onder de sloef.  Zijn vrouw en dochter hebben het thuis voor het zeggen. Dirk is wat hen betreft alleen goed om te gaan werken, centen binnen te brengen en het huishouden te doen. Zelfs bij de voorbereidingen van het huwelijk van zijn dochter heeft Dirk niks in de pap te brokken. Meer nog: de nieuwe schoonfamilie kijkt ook al neer op Dirk, want zij hebben geld. Veel geld! En dat kan van Dirk niet gezegd worden…
Om toch nog een sprankeltje hoop in zijn leven te hebben, speelt Dirk wekelijks op de Lotto. Hij droomt regelmatig weg van wat hij met al dat geld zou kunnen doen, mocht hij ooit de grote pot winnen. Maar ja… hoe groot is die kans? Groot genoeg, zo blijkt….

Eerlijk is eerlijk: als Antwerpenaar naar een Limburgs theaterstuk gesproken gaan. Het lijkt op het eerste zicht een uitdaging van formaat te zijn. Maar niet is minder waar. Enerzijds is de kracht van Als ik de Lotto de degelijkheid van het stuk. Volgens Wikipedia gebracht in 1982 door Ruud de Ridder en de zijnen. En nu meer dan veertig jaar later nog steeds krachtig genoeg op de planken. Herkenbaarheid troef: een man, die onder de sloef ligt en wat zou je doen met meer dan één miljoen?

Ook de keuze voor het Truiens dialect zorgt voor de nodige dosis couleur locale (ook ver buiten de provinciegrenzen) in Theater De Roxy. Door er een Limburgs sausje over te gieten maken Günter Reniers en de zijnen er hun eigen stuk van.

We kunnen nog uren doorlullen over hoe Als Ik de Lotto win technisch gezien in elkaar steekt. Maar kortweg samengevat: De Limburgse versie van Als ik de Lotto win: Jezus Maria Jozef … Sjiek is miech dat .. menne man.

Bekeken op 24 september 2023 in Theater De Roxy

Meer info over Als Ik de Lotto Win en Theater De Roxy kan u bekijken op:
www.deroxy.be

Foto: Flipke Nuyttens

Geef een reactie