Rikkert Van Dijck: ‘Morgen word ik nuchter is een versmelting van drie creatieve werelden.’


Op 15 september 2023 gaat in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater het toneelstuk “Morgen word ik nuchter” in première. Acteur Rikkert Van Dijck en muzikant Steven Mintjens spelen deze toneelbewerking, gebaseerd op het gelijknamige boek van de bekende scenarist Ward Hulselmans (“Heterdaad” en “Stille Waters”).  Hulselmans creëerde een beklijvende monoloog. In een poging om hem van de drank te houden, kruipt tv-schrijver Thomas in de huid van zijn favoriete personage: een piloot die in zijn vliegtuigje de post bezorgt op de eilandjes van Tahiti in de Stille Zuidzee. Zijn fantasie neemt zijn echte leven over. Kan de piloot de verslaafde redden? ‘Ik ken Ward Hulselmans al ongeveer vijfentwintigjaar. Ongeveer twee jaar geleden belde hij me in Mei op om te vragen of ik niet eens wou kijken of ik van zijn boek ‘Morgen word ik nuchter’ een theatertekst kon maken. Je moet dat weten dat dit nog nooit werd gedaan met een boek van Ward. Ik was daar wel voor te vinden. Wij hebben toen afgesproken. En ik heb daar een theatertekst uit gefilterd. Omdat ik zelf wat argwanend sta tegenover monoloog, heb ik er een dialoog met een muzikant van gemaakt. Daar had ik het geluk om een meesterarrangeur als Steven Mintjens mee aan boord te halen. Hij weet perfect wanneer hij moet reageren en interpelleren. Begin vorig jaar gingen we van start met een lezing. De eerste keer dat ik met mijn tekst naar Ward ging, zat ik met een ei in mijn broek. Maar hij reageerde meteen positief op het geheel. Voor elke gezette stap hebben we van hem de goedkeuring gekregen. En dit tot waar we nu staan vlak voor de confrontatie met het publiek. Sam Verhoeven van het Fakkeltheater gaf ons de kans om het in de Zwarte Zaal voor een breed publiek te brengen.’

Cadeau
Voor een grote naam als Ward Hulselmans dit project mogen ontwikkelen, lijkt voor elke theatermaker een groot cadeau. ‘Dat is het ook’, vertelt Rikkert. ‘Het kwam op het juiste tijdstip op mijn pad. Je moet weten dat ik de voorbije jaren heel veel op televisie kwam. En op het moment dat je dan iets minder te zien bent, vragen mensen zich af of je nog met iets bezig bent. Ik heb met het project ‘Morgen word ik Nuchter?’ een groot cadeau van Ward gekregen. Een verhaal met een tragikomische touch, dat ik aan de mensen kan vertellen. Met Steven aan boord krijgt het geheel nog een bepaalde meerwaarde. Het zorgt ervoor dat het theaterstuk makkelijker verteerbaar wordt en niet verzand in een te droge monoloog. Kijk maar naar een doorsnee film. Door de soundtrack krijgt het geheel ook een meerwaarde. Dat is hier net hetzelfde.’

Een driemanschap
Van een geschreven boek tot een theatertekst. Het lijkt geen evidentie om het allemaal te herwerken. ‘Het was ook een vette kluif. Ik ben er twee jaar geleden mee begonnen. In totaal was ik er ongeveer een kleine negen maanden mee bezig’, geeft Rikkert toe. ‘Ward Hulselmans kan je omschrijven als een woordkunstenaar pur sang. Daar mag je als theatermaker niet al te ver vanaf wijken. Maar je moet het ook in een goede theatertaal naar het publiek brengen. Dat heeft me toch ettelijke maanden gekost om het 100% naar wens te krijgen. Het was een uitdaging, die ik met plezier aandurfde. Zeker omdat het nu is uitgegroeid tot een mooie versmelting van drie werelden: de schrijver (Ward), de muzikant (Steven) en de theatermaker (ikzelf). Op het podium geeft dat een driemanschap met een bijzondere energie weer.’

Foto: Goele Bormans

Geef een reactie