Ireen

Hey pa,

In al die jaren moet je zowat meer dan honderdduizend foto’s voor mijn websiteactiviteiten genomen hebben. Maar één beeldje lokte 14 jaar nadat je het op de gevoelige plaat had vastgelegd nog de meeste reacties uit van allemaal. Ik ga terug naar de jaren 2008-2009. We waren toen samen op bezoek in de Efteling voor de persvoorstelling van een nieuwe attractie. Naast een hele grote schare bekende Vlamingen waren er ook bekende noorderburen aanwezig. Bij één van hen kreeg je van mij de vraag om ze zeker op de gevoelige plaat vast te leggen. Ook al wist ik heel goed dat je geen idee had wie het was. ‘Ik ken die vrouw niet’, klonk het uit je mond.

Dat ontdekte je pas enkele jaren later toen je de Olympische spelen met me volgde. En het beetje bij beetje begon te dagen wat deze dame aan het presteren was. Want Ireen Wüst is een echte ‘grande dame’ op het ijs. Waar je eerst nog je wenkbrauwen fronste, begon er fierheid op je gezicht te komen. Zeker omdat ze de allereerste sporter ter wereld is, die op vijf opeenvolgende Olympische Spelen goud wist te veroveren. Toen je haar fotografeerde had ze haar eerste gouden plak nog maar net beet. Niemand wist hoe het allemaal zou evolueren.

In 2022 moest je naar het ziekenhuis voor je chemotherapie. Je hield tegelijkertijd de Olympische Spelen in de gaten. Op het ijs verscheen Ireen Wüst. En ja, ze behaalde toen op haar vijfde Olympische opeenvolgende spelen een gouden plak. Op de 1500 meter. Je blonk ondanks de trieste omstandigheden van fierheid.. ‘Ik heb ze toch maar mooi ooit gefotografeerd’, klonk het uit je mond. ‘Jaja, het zal wel’, reageerde de omstaanders. Het was nochtans zo.

Nu je er niet meer bent, begon deze foto een eigen leven te lijden. Enkele Nederlandse collega’s fronsten hun wenkbrauwen toen ik hen dit verhaal vertelde. Wüst is een Nederlands sporticoon. Van één van hen kreeg ik ooit op een avond een app’je. ‘Bart, je moet naar NPO kijken. Ik moest onmiddellijk aan jou denken.’  Ik zag Ireen op het scherm. Ze wikte en beschikte tijdens de Nederlande sportman/sportvrouw van het jaarverkiezing. Het was dezelfde vrouw, die ooit aan de Efteling voor jou poseerde. Toen was ze een nobele onbekende. Nu de grootste Olympische sportvrouw uit Nederland. Dit beeld heeft een verhaal om u tegen te zeggen.

Oh ja, voor de statistici onder ons:
Ireen Wüst is met zes gouden, vijf zilveren en twee bronzen olympische medailles de succesvolste Nederlander op de Olympische Spelen ooit, en werd de eerste schaatsster die dertien olympische medailles won. Ze is ook zevenvoudig wereldkampioene allround en vijftienvoudig wereldkampioene per afstand. Toch niet niets.

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie