Theaterreview: Aangespoeld (Sven De Ridder Company)


Na de zevende van Beethoven is er u ook de tiende van Sven De Ridder Company. Dit zomerstuk ging midden juli in première in het Antwerpse Theater Elckerlyc. De titel van deze jubileumvoorstelling is ‘Aangespoeld’. En de titel dekt de lading van deze ‘kletsnatte’ komedie. Vijf schipbreukelingen spoelen compleet uitgeput aan op een onbewoond eiland ergens in the middle of nowhere.
Geraken ze hier ooit nog weg of zullen ze de rest van hun dagen samen moeten doorbrengen, vergeten door de rest van de wereld? Dan ontdekken ze dat er toch nog iemand op hun eiland woont: Robby, een verwilderde zonderling die allesbehalve blij is met zijn nieuwe buren. Wie naar Aangespoeld gaat krijgen, krijgt een eigentijdse Antwerpse komische interpretatie te zien van Cast Away (hoe Wilson Piet de Papegaai wordt) en Lost , maar dan wel met een De Ridder-Van Dyck sausje eroverheen gegoten. Maar zoals in de lijn van de zomervoorgangers van ‘De Scouts Forever’  en ‘Weekend Cowboys’ beaamt, is Aangespoeld veel meer dan de doorsnee billenkletser van formaat. Omschrijf het veeleer als humor met verschillende laagjes in. Als het ware een mega coupe crème glace op een zomers Antwerps terrasje. En daar lijken De Ridder-Van Dyck stilaan een patent op te krijgen tijdens hun zomerproducties. Humor waarin ze tonen dat het net ietsje meer mag zijn dan de doorsnee deurenkomedie. Sven De Ridder Company toont een bepaalde regelmaat in de opbouw van zijn stukken. Neem nu de cast: Habitués zoals Peter Thyssen, Jasmine Jaspers en Nele Goossens kennen het  klappen van de zweep. Juan Gerlo mag als ‘new kid’ in the company zijn ding doen onder hun vleugels. Een recept dat werkt als een tierelier. Ook proberen ze tijdens hun zomerstukje ietsje meer te experimenteren dan ze in het voorjaar doen. Het valt steeds harder op.

Oh ja, terloops kondigden beide heren ook aan dat ze in het voorjaar van 2024 een ware Prison Party in Theater Elckerlyc organiseren. Kortom: het leven zoals het is op een onbewoond eiland kent na de kerstdis  in de gevangenis een vervolg. Als u niet weet wat te doen tijdens een wisselvallige en soms bloedhete zomer, mag u gerust de heren en dames een goeiendag gaan zeggen op hun zomers eiland. U kan er spontaan een extra haka les bij krijgen.

Meer info kan u vinden op: www.svenderiddercompany.be
Gezien op 13/7/2023 in Theater Elckerlyc

Foto: Bart Liekens

Geef een reactie