Gert & Viktor Verhulst zijn fan van Marco Schuitmakers monsterhit ‘Engelbewaarder’


Meer dan 5,5 miljoen YouTube-views en meer dan 23 25 miljoen Spotify-streams. Het gebeurt niet elke dag dat een Nederlands liedje deze cijfers kan voorleggen. Net daarom is 2023 met voorsprong het jaar van Marco Schuitmaker. Met zijn monsterhit ‘Engelbewaarder’ kampeert hij al maanden in de bovenste regionen van de Nederlandse hitparade. En nu timmert de – in Oude Pekela – geboren zanger ook aan de weg in Vlaanderen. ‘Ik ben ambitieus in mijn vak’, vertelt Marco bij aanvang van het gesprek in een Mechels hotel. ‘Daarom zeg ik er zeker geen neen tegen om een nieuw publiek te leren kennen. Sinds de release van ‘Engelbewaarder’ gaat alles in een stroomversnelling. Het gaat soms heel snel. Maar het resultaat mag er wezen. Ik ben geboren in een waar muzikaal nest. Mijn ouders speelden vroeger in een bandje. Ik heb zelf een andere weg afgelegd. Zoals iedere volkszanger ben ik langs de caféoptredens gepasseerd. Daar leer je het vak als geen ander. Mijn grote droom is om ooit in het Sportpaleis te staan. Ik weet dat ik de lat heel hoog leg. Maar met hard werken kan een mens er zeker komen.’

Shazam
Voor het grote publiek is Marco Schuitmaker een nobele onbekende. ‘En toch spreekt mijn muziek een breed publiek aan’, gaat Marco verder. ‘Wanneer ik naar de reacties kijk, merk ik dat ‘Engelbewaarder’ zijn weg heeft gevonden naar heel veel mensen. Ik zie filmpjes en krijg reacties van mensen die het gehoord hebben in een Moose Bar, in de après-skihut, bij het carnaval, de kermis of bij jullie in de wintermaanden op de cyclocross. Als hij daar wordt gedraaid, valt mij op dat het liedje vaak wordt gescand met Shazam. Mensen, omdat ze willen weten wie het zingt (lacht).”

Mieke
47 jaar geleden bracht Mieke ‘Engelbewaarder’ uit, een liedje dat wijlen Vader Abraham (Pierre Kartner) voor haar schreef. Bijna 50 jaar later gooit Marco’s versie hoge ogen. ‘Het bewijst alleen maar dat het een oersterk nummer is dat de tand des tijds overleeft.  Anders lukt dit nooit. In een Facebook-post heeft ze mij gefeliciteerd met het succes van Engelbewaarder. Wij hebben geprobeerd om het met de nodige dosis respect voor haar en de onlangs overleden zanger/componist Pierre Kartner te brengen. Als de gelegenheid zich voordoet zeg ik zeker geen neen om dit liedje, op een podium, in duet te brengen met Mieke. Dat zou dan een mix worden tussen beide versies. Aan de vele reacties die ik krijg uit Vlaanderen én de groeiende streams merk ik dat ‘Engelbewaarder’ ook bij jullie op weg is naar een grote hit. Ja, Gert en Victor Verhulst zijn grote fans. Ik begreep dat ze mijn liedje bijna dagelijks zingen als ze samen onder weg zijn. Uiteraard vind ik dat geweldig en ben ik daar erg blij mee.”

‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker verscheen digitaal op het House of Entertainment-label.     Tekst: Bart Liekens

Geef een reactie