Per Ongeluk: het langverwacht debuutalbum van Pommelien Thijs


Per Ongeluk, het langverwachte debuutalbum van Pommelien Thijs, is een eerlijke verkenningstocht van tegenstrijdigheden, ervaringen en ambities. Het is een plaat geworden die vrij ademt en de euforie van het jong zijn onomwonden viert. “Ik betrapte mezelf er echter iedere keer op dat ik elk vrij moment dat ik had, altijd wilde spenderen aan muziek en acteren,” vertelt Pommelien. “Ik ben op de titel gekomen op hetzelfde gevoel als toen ik ook over dat album ben gevallen. Alles wat ik onbewust heb gedaan de laatste jaren wees duidelijk naar dit album, maar voelt nog steeds per ongeluk. Ik kon dat pas aan mezelf toegeven nadat ik daar een heel album over heb gemaakt. Toen ik mijn muziek echt fysiek voor me begon te zien, besefte ik pas hoeveel plezier ik daaruit haalde.”

Vandaar dat de titel Per Ongeluk de lading fraai dekt: het is een album bomvol levensvreugde en geestdrift geworden, vol leuke kwinkslagen tussen stijl en woord. Zonder wrijving echter geen glans; Pommelien deinst op Per Ongeluk niet terug voor moeilijke levensdilemma’s. “Het belangrijkste van mijn muziek is dat er een grote dosis zelfspot aanwezig is. Dat haalt niet weg met dat ik wilde zingen over onderwerpen die ik écht belangrijk vind, en waar ik hard mee in de weer zit. ‘Eerlijk’ is een fijn woord is om Per Ongeluk te omschrijven.”

Die verfrissende eerlijkheid heeft Pommelien veel succes opgeleverd in haar nog jonge loopbaan. Haar liefdesanthem “Ongewoon” werd een van de grootste zomerhits van afgelopen jaar. Op “Meisjes van Honing” verzoende ze speels kwetsbaarheid met kracht, terwijl “Zilver” zich vol gloed ontfermt over de opwarming van de aarde.

“Per Ongeluk springt van dingen waar ik van wakker lig – zoals het klimaat en mensenrechten – naar momenten waarin ik gesukkeld ben door een of andere rotte relatie. Het voelt als een plaat die de laatste jaren voor mij samenval, het voelt als jong zijn. Op een nummer als ‘Hypothetisch’ wil je je kop uitzetten en er absoluut niet mee bezig zijn. En dan is er ‘Zilver’ waarin ik al mijn frustraties samen bundel.”

Op Per Ongeluk heeft Pommelien Thijs haar natuurlijke habitat gevonden, een eigen wereld die ze met het grote publiek kan gaan delen. “Als ik terugkijk op hoe ik de laatste jaren beslissingen heb gemaakt, dan wijst alles altijd in de richting van muziek. Nu heb ik per ongeluk een heel album gemaakt, en kan ik er niet meer om heen. Dit is wat ik nu wil doen, en nu durf ik daar helemaal voor te gaan.”

Foto: Sanja Marusic

Geef een reactie