Ann Van den Broeck: ‘Kanker komt bij ieder van ons dichtbij.’


Na een bewogen periode werd de Backstage Producties versie van Calendar Girls voor actrice Ann Van den Broeck een blij weerzien met het theaterpodium. Omdat Ann werd getroffen door borstkanker, moest ze een lange periode langs de zijlijn toekijken.  ‘De zin was groot om terug op het podium te staan. Na 2 jaar corona en 1 Jaar kanker mag het wel eens’, vangt Ann het gesprek aan. ‘Met Calendar Girls maakte ik de keuze voor een verhaal waar de focus op het acteren zelf lang. Voor mij is dit iets minder intensief dan een musical spelen waar zang en dans er tegelijkertijd bij komen. Toen ze me voor deze productie vroegen, had ik bovendien er een fijn gevoel bij. Het zijn stuk voor stuk fijne madammen. En het is net deze positiviteit rond Calendar Girls, die me een extra boost gaf om verder te revalideren. Bovendien werd het gekoppeld aan Stichting tegen Kanker. De integrale opbrengst gaat naar onderzoek en naar preventie. Daarbij wil ik ook de vechters niet uit het oog verliezen. Zeker met het oog op de levensloopacties, die ze doen. Kanker komt bij ieder van ons dichtberij. Het is net daarom dat we daar geld moeten voor blijven inzamelen zodat het onderzoek de nodige stappen kan zetten. Want hoe meer onderzoek, hoe meer mensen er gered kunnen worden. Mijn strijdlust om me daarvoor in te zetten kwam van zelf. Toen ik Mamma Mia speelde, liet ik via een post weten dat ik ziek was. Uit alle reacties werd het heel snel duidelijk dat er nog heel werk is aan de communicatie hierrond.   Ja, er hangt nog een groot taboe rond kanker en vooral rond het bewustwordingsproces. Kortom: het voelen aan je lichaam. Het is net de som van al deze dingen, die er voor zorgde dat ik de ziekte heb omgekeerd naar een missie om mij hiervoor de rest van mijn leven in te zetten. Ik schrok zelf van het bericht dat 1 vrouw op 9 te maken krijgt met borstkanker. En dan spreek ik alleen over deze vorm. Stichting tegen Kanker gaat over alle kankers. Vergeet niet dat elke ziekte en elke behandeling anders is.  Het is onvergelijkbaar met elkaar. Maar net daarom is het een noodzaak dat we elkaar als mens door dik en dun blijven steunen tijdens dit ziekteproces.

Koop nu de verjaardagskalender van Calendar Girls:
Theater Elckerlyc Shop – Ticketmatic

Foto: Backstage Producties

Geef een reactie