Theaterreview: Edith & Simone (De Speling)


Met Edith & Simone brengt De Speling het verhaal van Edith Piaf en Simone. Weinig mensen weten dat de Franse legende een halfzuster had, die een belangrijke rol voor in haar leven speelde.

De musical Edith & Simone vertelt over het leven van Piaf door de ogen van haar halfzus. Wat het voor haar betekende om in de schaduw van een icoon te leven. Wat het betekende om zowel financieel als emotioneel van haar af te hangen en dit in de wetenschap dat, met een klein beetje geluk, ze in Ediths plaats had kunnen staan. Waar trekt Simone de lijn tussen puur zelfbelang en eigenwaarde na al de opofferingen die ze moet doen om in haar gunst te blijven?
Is liefde oprecht wanneer men in een ondergeschikte positie moet leven en op welk punt verandert die liefde in haat? Of speelt afgunst, zoals in vele relaties, een rol?

De absolute sensatie van deze musical is met een straat voorsprong Anky De Frangh. Hoe zij met de nodige korrel het stemgeluid van Edith Piaf nabootst, doet menig wenkbrauwen fronsen. Waar komt deze dame vandaan? Het was een vraag, die de bevallige jonge dame uit Niemandsland, die naast me in de zaal zat, spontaan stelde. Blijkbaar volgde Anky na haar master Psychologie een kortdurende musicalopleiding aan de London School of Musical Theatre. Daarnaast was ze ook te zien in Beauty and the Beast, Suske en Wiske & de circusbaron, Doornroosje en Sneeuwwitje.  Regisseur Ronny Verheyen heeft de voorstelling grotendeels rond Anky en haar muzikale Piaf-interpretatie opgebouwd. Indien Sam Verhoeven nog iemand nodig heeft voor een Hotel Vocal rond het Franse chanson, kan hij gerust eens bij Anky aan de deur kloppen. Nu al voorspel ik een zwaar verrast zondagochtendpubliek. Tegenspeelster Lotte Van Attenhoven alias Simone Berteaut speelt in een wat dienende rol van het muzikale Piaf-geweld. Maar ze doet dat uitstekend. Er is duidelijk een leuke match tussen de 2 dames op het vlak van spelvreugde. En dat geeft de musical een bepaald cachet bij het publiek.

De éne bemerking dat je in deze musical kan maken is dat het verhaal van Edith Piaf bijna onmogelijk in twee uur te vatten valt. Daarom is de keuze ook verstandig om het muzikale te laten primeren in dit achteraf kijkstuk. Na het wegen van alle pro’s en contra’s kan je met de hand op het hart stellen: ‘Non, je ne regrette rien’ dat ik een keertje naar Edith & Simone ben gaan kijken.

Meer info op: www.de-speling.be

Bekeken op 5/03/2023 in Zwarte Zaal – Fakkeltheater

Foto: Melissa Verhulst

Geef een reactie