Marc Verbruggen: ‘Acteren is zoals een drug.’


21 jaar lang is acteur Marc Verbruggen een vaste waarde in het EWT. Zo was hij onlangs te zien tijdens ‘Ik spring uit een vliegmachien’.  Maar wie is deze man eigenlijk? Een gesprek.
‘Mijn liefde voor het toneel groeide toen ik in Gent op kot zat’, begint Marc het gesprek. ‘Ik studeerde daar toen verzekeringen-fiscaliteit. Om naast mijn studie iets om handen te hebben, begon ik acteerlessen te volgen. Het was een beetje een strijd tegen de verveling. Aanvankelijk liep het echt niet van een leien dakje. Ik herinner me nog goed dat ik na mijn eerste les bevend naar mijn kot terug ging. Waar was ik in hemelsnaam mee begonnen. Beetje bij beetje groeide acteren uit tot een ware passie. Het had het effect van een drug. Een drug, waar je wel met beide voetjes op de grond werd gezet. Dus ik kwam zeker niet in hogere sferen terecht’ 

21 jaar lang
Wat begon uit een hobby zoeken tegen de verveling, blijkt voor Marc nu uitgegroeid te zijn tot een ware bezigheid. ‘Ik had nooit gedacht dat ik al 21 jaar lang bij het EWT , een goed georganiseerd gezelschap mocht acteren. Toen ik aan mijn acteerlessen begon, was dit ondenkbaar. En ik krijg er nog geen genoeg van. Na al die jaren blijven de zenuwen nog volop aanwezig op premièreavonden. Ik ben een enthousiast iemand. Maar de uren voor een première moet je me met rust laten. Dan zit ik vol adrenaline. Na de première vermindert dit als sneeuw voor de zon.’

Komedie
Wie een trouwe bezoeker is van het EWT, ziet Marc heel veel vaak terug in komische rollen. ‘Komedie spelen doe ik heel erg graag’, knikt Marc instemmend. ‘Maar het is niet zo zelfsprekend als het lijkt. Je moet er keihard voor werken om tot een bepaald resultaat te komen. Tijdens Ik spring uit een vliegmachien was het humor met een laagje. De kunst voor ons bestaat er in om door die lagen heen te ploeteren.   Dat gaat vaak van links naar rechts, van boven naar beneden … Kortom: alles wat
een initiatievlucht moet hebben.’

Foto: Goele Bormans

Geef een reactie