Julie Brouwers: ‘Het doel is uitgroeien tot een Belgische topper.’


Hello World. This is me’, zingt Belle Perez en het zijn ook woorden die van toepassing zijn op deze jonge veldrijdster. De wielerwereld leerde dit jaar Julie Brouwers kennen als één van de absolute revelaties in het veldrijden. Op een loodzwaar parcours in Lokeren werd ze Belgisch kampioene bij de U23. Op het Wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide behaalde ze een fraaie top 10-plek. “Met deze resultaten heb ik mezelf dit jaar degelijk op de kaart gezet”, begint de renster van het De Ceuster Bonache Cycling Team   het gesprek. “Dankzij mijn broer ben ik beginnen fietsen. Vroeger voetbalde ik. Hij vroeg me of ik een keertje wou komen mee crossen met de aspiranten. Het werd het begin van iets moois. Ik kreeg de smaak van het winnen onmiddellijk te pakken. Ik heb wielrennen nog een poosje gecombineerd met voetballen, maar uiteindelijk haalde heeft de liefde voor het fietsen het gehaald (lacht).  Ik heb niet de gemakkelijkse weg gekozen. Ik moet er heel veel voor laten. Zwaar doorzakken met alcohol staat niet op de lijstje en moet ik inderdaad op mijn voeding letten. Maar ach, ik doe het graag. Daarom is mijn motivatie enorm groot. Mijn ouders steunen mij en hebben mij ook de kans gegeven om mij volop te focussen op mijn sportcarrière. Daarvoor blijf ik hen eeuwig dankbaar.’  

Belgische topper
Het is Julie’s grote droom om een topper en vaste waarde te worden als Belgische in het veldrijden. “‘Eerlijk is eerlijk: Het verschil tussen wereldkampioene Fem Van Empel en enkele van haar collega’s is groot, als je ziet dat soms de eerste Belgische op ruime afstand finisht. Dat wil uiteraard niet zeggen dat al die andere rensters geen progressie maken, alleen valt dat soms minder op Mijn grote droom is om binnen de vier à vijf jaar uit te groeien tot een vaste waarde binnen de Belgische toprensters.   Ik wil graag het niveau halen van mijn collega’s Laura Verdonschot, Alicia Franck en Marion Norbert-Riberolle. Dat is de doelstelling.”   

Trappen Trut
Sporza kreeg Julie in het oog door haar opvallende motivatiequotes op haar fiets. Met het zien ‘Trappen Trut’ kreeg zelfs bondscoach Sven Vanthourenhout blozende wangetjes. “Op elke fiets staat iets anders. Ik verkies een klein maar krachtige boodschap zodoende dat de zelfmotivatie alleen maar kan stijgen. Trappen Trut is één van de drie quotes. Maar er zijn er dus nog, die de wereld met alle plezier mag ontdekken.

Ellen Van Loy
Eén van de grootste voorbeelden voor Julie in het veldrijden is teamcollega en renster Ellen Van Loy, die op haar 42ste dit weekend in Oostmalle haar crossfiets aan de haak hangt en volgend seizoen bij het De Ceuster Bonache Cycling Team jeugdcoach en teamscout wordt  “Mijn respect voor Ellen is grenzeloos. Het is niet evident om een sportcarrière te combineren met een job als zorgmedewerkster.   Ellen en ik zijn samen naar de Wereldbeker in Amerika geweest. Daar heb ik zowel op persoonlijk als op sportief vlak heel veel van haar opgestoken.”

De volgende stap

De ambities voor Julie liggen vooral in het verder groeien als wielrenster. “Ik ben nog maar twintig jaar. Dus de groeimarge is zeker nog navenant. Momenteel haal ik een niveau om top 30 te halen in de Wereldbeker veldrijden. Wanneer ik dit nu zou kunnen verleggen naar een plek in de top 20 of top 25,  zou dat heel fijn zijn. In A-crossen moet het doel een plekje in de top 10 worden. Daarnaast blijf ik volgend jaar nog belofte in het veld. Het zou heel mooi zijn wanneer ik mijn Belgische kampioenentrui in deze categorie kan verlengen. Zeg nu zelf: ‘elk jaar een stapje vooruit zetten, klinkt als het begin van iets moois. Toch?”

Foto: Peter Geelen
Make-up: Cent Pur Cent

Geef een reactie