Alicia Franck: ‘Stilaan naar mijn beste niveau aan het groeien.’

Met het Belgisch Kampioenschap veldrijden dat nu zaterdag plaatsvindt in Lokeren, komt er één van de belangrijkste wedstrijden van dit seizoen aan voor het 100 % Belgische vrouwelijke De Ceuster Bonache Cycling Team. Naast onder andere Laura Verdonschot, Suzanne Verhoeven en de afscheidnemende Ellen Van Loy is Alicia Franck  één van de blikvangers. ‘Ik heb de ambitie om er nog iets van te maken’, vertelt Alicia bij aanvang van het gesprek. “De start van het seizoen heb ik gemist door een coronabesmetting en de bijhorende naweeën van de ziekte. Nu is dat gelukkig achter de rug. Beetje bij beetje merk ik dat ik naar mijn topniveau het toegroeien ben. Mijn doel is om het seizoen op een hoog niveau te eindigen. Daarom deed het ook deugd dat ik tijdens de Exact cross in Essen als tweede op het podium stond. Meestrijden voor een podiumplek of een medaille geeft altijd een extra boost.”   

Belgisch kampioenschap
Na 13 keer Sanne Cant als Belgisch Kampioene zijn er naast Marion Norbert-Riberolle nu méér dan ooit kandidaten om de hegemonie van de Kempische te doorbreken. ‘Ik zie het kampioenschap niet als de belangrijkste cross van het jaar. Omwille van de media-aandacht is dat bij de supporters wel zo omdat er een trui te verdienen valt, maar ik probeer gewoon een héél jaar door goed te presteren. Een kampioenschap is mooi en het is leuk om met een trui rond te rijden. Net als mijn collega-rensters ga ik er alles aan doen. Toch wil ik mijn seizoen niet laten afhangen van één wedstrijd. Sanne Cant is na haar rustpauze en stage wellicht de grootste kandidate om zichzelf op te volgen. Zij heeft volop ingezet op het verlengen van haar titel Alleen zijn er heel wat outsiders die op zo’n dag kunnen verrassen.’

Nederlandse hegemonie
Het vrouwenveldrijden wordt met Fem Van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij momenteel gedomineerd door Nederland. “Mijn belangrijkste doel is om zo goed mogelijk mijn sport te beoefenen. Uiteraard weet ik wie er voor mij rijdt (lacht), maar ik rij mijn eigen wedstrijd. Onze sport is de voorbije jaren enorm gegroeid. Zowel qua niveau als in de breedte. Elk jaar sluiten er enkele nieuwe namen aan. Je moet je prestaties wel constant houden. Op dat vlak is het echt alle hens aan dek. Ik merk aan mijn wattages op training dat ik elk jaar vooruitgang boek. Ik spreek niet alleen voor mezelf, maar ook andere rensters binnen het vrouwenwielrennen zetten stappen vooruit, ook al valt dat misschien minder op. Neem nu de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Als je merkt dat verschillende topveldrijdsters daar mee het mooie weer maken, dan besef je pas goed welk niveau er keer op keer aan de start staat. Men spreekt heel vaak over het Nederlands blok in het veldrijden. Wel, ik vind het mooi dat de mensen achter het De Ceuster Bonache Cycling Team antwoorden met een 100 % vrouwelijk, Belgisch team en daar volop in investeren.  Zoiets kan onze sport alleen maar ten goede komen.”

Covid
Alicia kreeg de voorbije zomermaanden te kampen met een Covidbesmetting, iets wat de renster ondertussen probeert te relativeren. “Ik heb twee jaar lang de ziekte kunnen ontwijken, Mmaar dan kreeg ook ik er mee te kampen. Het was best pittig, ook al zijn er mensen die nog veel harder dan ik werden getroffen. Op dat moment zat ik echt met mijn handen in het haar. Ik was alles kwijt wat ik tijdens de zomermaanden had opgebouwd. Dan moet je traag maar gestaag heropbouwen. Mijn doel is hoedanook om dit seizoen goed te eindigen, een mooie zomer te hebben en er voor de volle 100% terug te staan bij de start van het komende veldritseizoen.  

Een verre Olympische droom
Sport stond altijd al centraal in het leven van Alicia. “Ik heb wel 10 verschillende sporten tijdens verschillende sportkampen. Maar de liefde voor de fiets bleek snel enorm sterk. Ik was nieuweling op mijn 15-16 jaar. Heel snel kwam de liefde voor de mountainbike. En dat werd steeds serieuzer. Op mijn 21ste heb ik dan voor het eerst geproefd van het cyclocross. En dat beviel me enorm. Toch zeg ik het mountainbiken zeker geen vaarwel. Ik wil graag mijn steentje bijdragen, want het is ondertussen een Olympisch verhaal. België kan kandidaten selecteren. Hiervoor tellen alle UCI-punten mee tijdens de zomermaanden. Of ik die kans ooit ga grijpen? Goh, dat weet ik niet. Er zijn er die in deze discipline sterker voor de dag komen.  Qua timing zijn de Spelen van 2024 een lastige om in mijn schema in te passen. Uiteraard is het een verre droom. Het blijft een eer wanneer je op de Olympische Spelen als sporter je land mag vertegenwoordigen.”

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie