Sven De Ridder: ‘Zeg niet zomaar spook tegen een geest.’

Het Antwerpse eindejaarsoffensief is gestart met ‘ne Geestige Kerst van Sven De Ridder Company. In het verhaal vertolkt Sven de rol van geest. ‘Zeg niet zomaar een spook tegen een geest. Een spook is een fenomeen met een wit laken. Eén van de dingen, die ik voor waarheid aanneem, is dat de kleren waarin je sterft ook de kleren waarin je als geest vertoeft. Het is leuk om een keertje geest te spelen.  Zeker omdat je verwarring op een ander niveau kan brengen. Enkele mensen zien je op het podium … De andere niet. Het publiek kan alles op de voet volgen. Meer moet dat niet zijn.’

Repetitieproces
Timing is bij het spelen van een geest ontzettend belangrijk.  ‘Het repetitieproces was zeker geen lachertje’, beaamt Sven. ‘Van zodra ik een woord zei, keek iedereen op. Dat hebben ze moeten afleveren. Behalve Luc Verhoeven. Hij speelt glansrijk de rol van Marcel. Naar mijn gevoel is het de rol van zijn leven. Mocht er een Oscaruitreiking zijn in Vlaanderen, verdient Luc er zeker ééntje. Hij levert mij zalig tegenspel.’

Sven De Ridder universum
De naam Marcel viel al eerder in een Sven De Ridder-stuk. ‘Wij scheppen graag ons eigen universum. Zo stoppen we her en der linken in naar voorstellingen, die we al gespeeld hebben of nog moeten spelen. De naam Marcel hoorde je al eerder bij ons in het stuk Proper Lakens. Toen had Luc het over zijn vrouw, die hem had laten zitten voor een Marcel. Dat zijn onze insidejokes, die we maar al te graag gebruiken.’

Bonanza
Ook tijdens ‘ne Geestige Kerst zijn de cowboys niet ver weg. ‘Met de plaat Christmas on the Ponderosa uit Bonanza haal ik een beetje sentiment uit mijn persoonlijk leven naar de vorstelling. Het is mijn kerstplaat allertijden. Van oorsprong is hij van mijn grootvader. Via mijn vader kwam het bij mij terecht. Een kerstperiode zonder Christmas on the Ponderosa is niet geslaagd. Ik hoop dat dankzij ‘ne Geestige Kerst veel mensen deze plaat leren ontdekken. Het is niet gemakkelijk meer te vinden. Maar op YouTube en Spotify kan je ze volledig beluisteren.’

 Meer info over ‘ne Geestige Kerst kan je vinden op:
www.svenderiddercompany.be

Foto: Bart Liekens

Geef een reactie