Theaterreview: Singin’ in the Rain (Festivaria)3 jaar na de aankondiging van Festivaria om Singin’ in the Rain naar het Donkmeer te brengen, was het eindelijk zo ver. Het groots opgezette openluchtspektakel kon na een noodgedwongen coronapauze weer het beste van zichzelf geven.


Festivaria neemt je mee naar het swingende Hollywood van de jaren ’20. Maak kennis met Don Lockwood en Lina Lamont, twee supersterren van de stomme film. Volgens de studio een dolverliefd koppel, gewoon goeie vrienden volgens Don. Ze spelen de ene succesproductie na de andere. Totdat de geluidsfilm z’n intrede doet.

Diva Lina blijkt een vreselijke stem te hebben. Kathy Selden – het échte lief van Don – mag haar in het grootste geheim dubben. De jaloezie stijgt ten top. Kan Lina het hart van Don alsnog veroveren? Blijft ze een vedette of valt ze live door de mand?

Naast een hele resem lokale vrijwilligers zijn ook vier bekendere musical- en theaternamen te zien. Naast ervaren Donkmeerrotten als Michiel De Meyer en Nordin De Moor maakte Daphne Wellens haar grote Festivariadebuut. En nam regisseur Bruno Van Heystraeten ook Hilde Van Wesepoel mee naar de waterkant.

Eerlijk is eerlijk: de titel dekte de lading op de premièreavond wel. Berlare – Overmere Donk werd tijdens de vooravond getrakteerd na een hittegolf op een hele verfrissende regendouche. Qua reallife experience kon het meer dan ooit tellen tijdens het eerste half uur van de premièrevoorstelling.

Opvallend aan dit openluchtspektakel is dat regisseur Bruno Van Heystraeten in samenspraak met zijn choreografie en regie-assistente Ingrid Coppieters opvallend meer aandacht heeft besteed aan het theatrale aspect van de voorstelling. Waar de vroegere Festivariaproducties veel meer de stempel musical hadden, viel het nu op dat er heel wat aandacht werd besteed aan de acteerprestaties op het podium. Zeker om het verhaal op een juiste manier te kaderen naar gelang het belang in de filmgeschiedenis.

Er bestaan nog zekerheden in het leven. Tijdens de eerste persconferentie was het meteen al duidelijk. Op en naast het podium is er een leuke synergie tussen de mannelijke hoofdrolspelers Nordin De Moor en Michiel De Meyer. Gelijkgestemde zielen op humorvlak vinden elkaar blindelings op het podium. Daphne Wellens mag in deze musical teruggrijpen naar haar liefde voor het dansen. Ooit stond ze in het ballet van de Samson & Gert-kerstshow. Nu mag ze zichzelf tonen op het grote podium. Naast Nordin De Moor en Michiel De Meyer leeft ze zich als dansend en acterend helemaal uit.

De humorster van Singin’ in the Rain is met kilometers voorsprong op Hilde Van Wesepoel. Als Lina Lamont met een opvallend accent ergens ten velde uit Oost-Vlaanderen (Sint-Niklaas??), heeft ze het publiek meteen op haar hand. Dit werd meteen duidelijk tijdens het slotapplaus.

Technisch gezien heeft decorontwerper Marnik Baert weer een stevig staaltje van zijn kunnen getoond. Enerzijds door een grote LED-Wall te gebruiken  maar ook de regen op het ponton (podium) zo te laten vallen dat het podium verrassend droog was om achteraf op te stappen. Slipgevaar werd duidelijk vermeden voor de dansende hoofdrolspelers.

Met Singin’ in the Rain dompelde Festivaria zich na een pauze van 3 jaar weer helemaal onder in een bad aan het Donkmeer. Iets anders dan anders door bepaalde creatieve invalshoeken. Maar een ding staat buiten kijf: dit is een vaste waarde die nog vele jaren ons te beurt zal vallen.

Meer info op: www.Festivaria.eu

Bekeken op 19 augustus 2022

Foto: Bart Liekens

Geef een reactie