Theaterreview: 21.02.2021 (Arsenaal en Nico Boon)

Eén van de meest opvallende verhalen achter een theatervoorstelling is ongetwijfeld 21.02.2021 van Nico Boon. Hij wou namelijk een portret schetsen van de wereld gedurende één dag. Om dat te doen las hij 132 kranten van over de hele wereld. 132 kranten omdat er 132 nationaliteiten in Mechelen zijn. Uit de kranten, die hij met behulp van de inwoners van Mechelen verzamelde, put hij de verhalen die de basis vormen van de voorstelling 21.02.2021.

Zo krijg je een caleidoscopisch overzicht van 21 februari 2021. Hoe zag die dag er in Kiribati uit? Wat speelde er zich volgens Notre Voie in Ivoorkust af? Wat voor opmerkelijks meldde El Mundo de Medellín of de Vladivostok Times? 21.02.2021 biedt een blik van 360° graden op de wereld. Een ode aan de veelvormigheid van gebeurtenissen, tijdens één aardrotatie.

Kunnen we wel vertrouwen op wat de kranten ons vertellen? Wie bepaalt de blik waarmee we naar de wereld kijken?

Voor de selectie van de verhalen en voor deze theatervoorstelling werkt Nico samen met (theater)makers uit verschillende delen van de wereld zoals de Italiaan Edoardo Ripani, de Russische Oxana Sankova en de Duitse Katja Dreyer. De laatste was er op de première niet bij wegens een positieve PCR-test. Dit lappendeken van verhalen vol (onvermoede) echo’s, analogieën, parallellen en dwarsverbanden wordt een absurde en poëtische – bij voorbaat bijna onmogelijke – poging om één enkele dag op de wereld in woorden en beelden te vangen.

Nico Boon heeft nu al het meest originele theaterconcept van het jaar op zijn naam staan. En dat merk je ook wanneer je de voorstelling gaat bekijken. 90 minuten lang krijg je een overvloed aan leuke weetjes, die je op die éne dag in het wereldwijde krantenarsenaal kon ontdekken Het is een titanenwerk om dit in één vlot geheel te krijgen. Een arbeidsintensiteit, die geen gelijke kent. En net hieraan ken je de meester. Nico heeft alle truukjes van zijn ‘schrijfpen’ gebruikt om het geheel aanlokkelijk te maken. Ezelbruggetjes met oplopende cijfers, combinatie van dierennieuws, en ga zo maar verder. Omdat de voorstelling in het Engels is (met boventiteling rechts op het podium) en er meer dan één jaar aan gewerkt is, maak ik wel de bemerking of dergelijke theatervorm enerzijds toegankelijk is voor een breed publiek en anderzijds niet snel gedateerd kan zijn. We leven immers een periode waar het nieuws sneller dan snel en via allerlei kanalen op ons afkomt. Dan loeren dergelijke gevaren waanzinnig snel om de hoek.

Maar ere wie ere komt. Het zit technisch gezien enorm goed in elkaar. Een dagoverzicht zoals u het nooit eerder zag.

Bekeken op 22.02.2022 – in Arsenaal/Lazarus

Foto: Raymond Mallentjer

CREDITS

Tekst Nico Boon, op basis van krantenartikels in 132 kranten
Vertaling Trevor Perri, Silke Jacobs
Spel Nico Boon, Edoardo Ripani, Oxana Sankova, Katja Dreyer Muziek Hanne De Backer
—–
Regieassistentie Lorena Pires, Tessa Daluwein
Eindregie Aurelie Di Marino
Dramaturgie Roos Euwe
Scenografie Marie Szersnovicz
Lichtontwerp Jasper Vanhalle
Ontwerp installatie Walter Gonzalez
Concept installatie thanks to Nicholas Hanna
—–
Productie Marjolijn Hectors, Melissa Van Dievel
Redactie onderzoek 132 kranten Tessa Daluwein, Lorena Pires, Farbod Fathinejadfard, Marte Nelissen, Paloma Timmerman Neira, Laura Luciani, Ali Ünal, Maria Baldovin en studenten 3e jaar LUCA DRAMA (Jade, Pjotr, Anissa, Luna, Yoline, Mats en Glenn)
—–
Een productie van ARSENAAL/LAZARUS i.s.m. Voss
Coproductie Perpodium
Met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid Met dank aan Literatuur Vlaanderen
Met speciale dank aan Musia Mwankumi

Geef een reactie