Theaterreview: Pol de Pechvogel (Poppentheater Klein maar Moedig)

Wie de agenda van de Kleine Fakkel grondig bekijkt, kan er niet naast kijken. Poppentheater Klein maar Moedig heeft verschillende voorstellingen dit voorjaar lopen. Eén van hun verhalen is Pol de Pechvogel. Centraal staan Pol Pladijs en Baron von Snodt. Er verdwijnen regelmatig allerlei spullen bij Baron van Snodt en dat wil hij oplossen.
Pol Pladijs wordt de nieuwe knecht van de baron. Maar of dit een wijze belissing is, valt nog af te wachten. Allerlei gekke fratsen haalt onze pechvogel uit.

Deze invitatie om onder te duiken in een fantasierijke wereld sloeg ik niet af. Bij het bekijken van deze theatervorm spat de liefde voor het vak er keer op keer enorm af.  Drijvende kracht Ben Bervoets heeft meer dan 25 jaar ervaring in het poppenspel. En dat merk je aan de kleine details. Prachtig uitgewerkte decors, waar enorm veel werk in steekt. Zelfs na een zware revalidatie spat de ‘goesting’ om een familiale traditie in ere te houden van Ben af. Het is bewonderenswaardig dat de mensen achter de schermen als ware Don Quichotes tegen de windmolens vechten om hun plekje te bewaren.

Toch voel je dat Poppentheater Klein maar Moedig een ‘oldschool’ tintje heeft. Welk kind tussen 6 en 10 is er bijvoorbeeld vertrouwd met het woord ‘gardeville’? Dit is poppentheater zoals onze ouders en ondergetekende het kennen. Net bij een jonger ‘computerminded’ publiek kan dit misschien vreemd overkomen. Tijden zijn veranderd, niet waar. En toch … is er zelfs  in een hoogtechnologische tijd niets mis met een klein beetje fantasie.

Daar speelt Pol de Pechvogel aardig op in. Eerlijk is eerlijk. Ik twijfel er geen seconde aan dat Milou, ‘de kleinste nieuwe telg ‘en next generation van de familie Bervoets’ al heel snel met de poppenwereld te maken zal krijgen. Zeker wanneer de drie koningen Pol Pladijs, de Schele en de Neus met goud, wierook en mirre op kraambezoek komen. Dan barst het echte feestje pas los.

Meer info over Pol de Pechvogel kan u vinden op:
POL DE PECHVOGEL | Fakkeltheater

Bekeken op 19 februari 2022 in de Kleine Fakkel

Foto: Poppentheater Klein maar Moedig

Geef een reactie