13e Winterland sluit na 7 weken de deuren

Met een koopzondag in de Hasseltse binnenstad sluit Winterland Hasselt aanstaande zondag 9 januari 2022 definitief de deuren op het Kolonel Dusartplein. Ondanks de strenge coronamaatregelen werd de 13de editie, met ruim 450.000 bezoekers verspreid over 7 weken, alsnog een voltreffer. De ijsbaan was dit jaar dé absolute trekpleister. Naast de vaste bezoekers uit de provincies Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen en de Euregio, waren er dit jaar ook opvallend veel bezoekers uit Oost- en West-Vlaanderen, en Nederland. “Op een paar kleine incidenten en interventies na, was dit zonder meer één van de veiligste edities”, zegt organisator Maurice Schoenmaeckers.

Tot en met zondagavond kan je op het Kolonel Dusartplein nog terecht voor de 13de editie van Winterland Hasselt. Organisator Maurice Schoenmaeckers blikt, ondanks de verstrengde maatregelen, behoorlijk tevreden terug op de voorbije 7 weken. “Dankzij de uitstekende samenwerking met het stadsbestuur, de lokale diensten, maar ook door de inzet van onze standhouders, de mensen op het terrein, de security én onze bezoekers, konden we dit op een veilige, verantwoordelijke manier realiseren. De combinatie van het Covid Safe Ticket met paspoortcontrole en crowdmanagement heeft gewerkt. Wanneer het te druk werd, hebben we tijdig geschakeld en de mensen doorgestuurd naar de Hasseltse binnenstad. Door de nieuwe maatregelen werkten we de laatste 3 weken met verlaagde bezoekersaantallen op het terrein en in onze horeca. De wandelroutes werden éénrichting en buiten werkten we met extra lichtkarren. Door het weghalen van de zijwanden werd de populaire, overdekte ijspiste maximaal geventileerd.” 

De voorbije jaren was Winterland Hasselt goed voor gemiddeld 600.000 bezoekers, maar door de coronamaatregelen en beperkingen ligt dat cijfer voor de voorbije editie ongeveer één derde lager. “Gezien de omstandigheden en de context zijn we met 450.000 mensen, verspreid over de voorbije 7 weken, erg tevreden. We hadden vooraf een goedgevuld entertainmentprogramma, maar buiten de les op het ijs van PXL Hasselt en de ‘Skate 4 Singles’, hebben we dat doorgeschoven naar de volgende editie. Ook al werd er minder publiek toegelaten, de standhouders, horeca-uitbaters en kerstkraampjes zijn vooral tevreden dat het op deze manier kon doorgaan. Er waren nauwelijks incidenten en de verzorgingen op de ijstpiste zijn ook op één hand te tellen. Het was inderdaad één van de veiligste edities”, zegt Maurice Schoenmaeckers.

Door de positieve, landelijke aandacht, sprak Winterland dit jaar ook een nieuw publiek aan. Zo was er een significante stijging van de bezoekers uit Oost- en West-VlaanderenWallonië en Nederland. Hasselts schepen Rik Dehollogne, bevoegd voor o.a. economie en toerisme en burgemeester Steven Vandeputknikken bevestigend: “De voorbije weken zijn er verkooprecords gebroken, maar steeds op een veilige, verantwoordelijke manier. De eindejaarsverlichting, de interactieve etalages en de KunstRoute met het Waterlight Graffiti, hebben samen met Winterland bijgedragen aan de succesvolle Wintersjiek-eindejaarscampagne in de Hasseltse binnenstad. Zondag eindigt de kerstvakantie en Winterland met een koopzondag. Het is een uitgelezen kans voor wie nog één keer wil genieten van al deze Hasseltse gezelligheid.” 

Meer info over Winterland Hasselt ontdek je op www.winterland.be

Foto: Chrétien Paesen

Geef een reactie