Els De Schepper promoot de Roemdenker

Als je plannen in het water dreigen te vallen, donkere wolken boven je hoofd samenpakken en nog andere onheilspellende metaforen om de hoek loeren, kun je dat op 2 manieren bekijken. Je kunt ‘doemdenken’ of je kunt – zoals we in de pluimologie zeggen – ‘roemdenken”, zegt de veelzijdige kunstenares Els de Schepper. Op deze manier toont Els dat ze een duidelijke visie heeft over hoe we er met z’n allen kunnen in slagen om ons door deze lastige (corona)tijden te wurmen. Nooit eerder waren haar uitspraken zo actueel, duidelijk en universeel. In een tijd waarin velen het soms moeilijk vinden om lichtpuntjes te zien en te vinden, geeft Els handvaten die de weg naar verlichting makkelijker maken. Wat die ‘handvaten’ betreft, gaat het dan over Els de Schepper haar actuele boek ‘Jij krijgt een pluim!’, waarin ze mensen motiveert om anderen te bedanken, feliciteren of gewoon een blijk van appreciatie en waardering te geven. “Dit boek is gecreëerd voor iedereen die het verdient”, zegt Els de Schepper. “Het is een hilarische handleiding voor een lichter leven, weergegeven in verschillende hoofdstukken waarin je ontdekt wat je zelf kan doen om lichter te leven. Eén van die ‘pluimologische’ trucjes, want zo heet die kunst, is het ‘roemdenken’. In tegenstelling tot het natuurlijke doemdenken worden negatieve gedachten verpluimd tot mogelijkheden of opportuniteiten.” Samen met collega-kunstenaar Stef Boers heeft Els de Schepper de verfkwasten bovengehaald. Niet alleen om hun boek te overladen met verbale positiviteit, ook in de kleurrijke, zelfgemaakte beelden die de woorden en verhalen illustreren, vind je ze terug. Nog meer roemdenkers-tips en veel meer zijn te vinden in ‘Jij krijgt een pluim!’, het feelgood-boek van Els de Schepper dat met meer dan 2000 verkochte exemplaren nu al een voltreffer is.

Door de maatregelen heeft ze noodgedwongen de pauzeknop ingeduwd van haar ‘Els ziet ze vliegen’-theatervoorstellingen, maar door de grote belangstelling voor haar nieuwste boek ‘Jij krijgt een pluim!’, waar ze in nauwelijks enkele weken tijd al meer dan 2000 exemplaren van verkocht, heeft Els de Schepper meer dan haar handen vol met het inpakken en versturen van boeken. “Veel plaats voor de kerstboom en de eindejaarsversiering is er niet, want de laatste weken is mijn living meer een boekenverdeelpunt geworden. Dankzij de hulp van vrienden hebben we bij de lancering ineens een paar honderden exemplaren kunnen opsturen, inclusief een echte pluim en voorzien van een persoonlijke boodschap. Ja, dat was een pittig werkje. En het is nog niet gedaan, want mensen blijven ‘Jij krijgt een pluim!’ massaal bestellen voor zichzelf of om te schenken aan anderen. Naast het tijdloze karakter, is het boek een origineel eindejaarsgeschenk, maar ook een leuk alternatief voor wie eens geen parfum of bloemen schenkt, maar toch iemand op een aparte manier in de spreekwoordelijke bloemetjes zet. Zalig toch”, zegt Els de Schepper enthousiast. 

Na ‘wappie’ en ‘knaldrang’ is ‘roemdenkers’ ook wel een mooie kandidaat voor ‘het woord van het jaar’, zeker als het van Els de Schepper afhangt. “Roemdenken ontstaat uit een pluimologisch trucje, waarmee je negatieve gedachten omzet in positieve kansen en mogelijkheden. Het is natuurlijk niet zo dat een roemdenker zomaar de oplossing kent of iets aan het onheil kan veranderen. Neen, roemdenkers zien elke crisis vooral als een nieuwe uitdaging en niet als het nakende einde (lacht). Door hun inzet en positieve ingesteldheid slagen ze makkelijker in hun opdracht”, legt Els de Schepper uit in haar nieuwste ‘Jij krijgt een pluim!’ bedank-boek. “Zelfs als er geen weg meer terug lijkt te zijn, is de roemdenkende gedachte een beter idee: “Gedane zaken nemen geen keer, laten we naar de toekomst kijken!”, klinkt het bij Els en haar collega Stef Boers, die het creatieve brein zijn achter de ‘hilarische handleiding voor een lichter leven’. Op een humoristische, luchtige manier brengen ze de lezer bij wat verborgen zit in hun eigen zijn en brengen ze diepgang in hun inzichten. Op een ludieke manier, aan de hand van ‘ik-wil-een-zak-chips-tot-aan-de-zetel-gebracht-zonder-commentaarvouchers’, motiverende quotes en leuke opdrachtjes, zorgt het duo voor lichtpuntjes op donkere dagen. “Stef en ik willen de lezers in de eerste plaats laten inzien dat ze zich voornamelijk zelf graag moeten zien. Een mooier geschenk kan je niet krijgen of geven aan anderen, toch?”, zegt Els de Schepper met overtuiging. 

Met ‘Jij krijgt een pluim!’ brengen Els de Schepper en Stef Boers vooral troost en licht in tijden waarin mensen dat meer dan ooit nodig hebben. “Stef is ook een enorm creatieve, rijke geest. We hebben ons geweldig geamuseerd tijdens het illustreren en creëren van het boek. Voor ons is het zelfhulpboek nu al een groot succes (lacht). Dankzij de crowdfunding en met nu al meer dan 2000 verkochte exemplaren, overtreft het meer dan onze stoutste dromen en verwachtingen, en durven we spreken van een voltreffer. In elk boek zit er ook een échte pluim. Hoe wijs is dat?!”, zegt Els. 

Het ‘Jij krijgt een pluim!’-boek van Els de Schepper en Stef Boers is nu te koop via www.elsdeschepper.be/shop voor slechts €32,50

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie