Boeren en muzikanten strijden zij aan zij

Een vat vol liefde met een stevig scheutje toegankelijke kleinkunst, dat is het muzikale verhaal van Nonkel Tony, het alter ego van de veelzijdige acteur, scenarist-schrijver en vijftiger Hans Van Cauwenberghe, die we nog kennen door zijn rollen in o.a. ‘Salamander’, ‘Niet Schieten’, ‘De Bende van Jan De Lichte’ en nog een massa films en series. Met zijn nieuwe single ‘Den Boer’ brengt Nonkel Tony een opmerkelijk eerbetoon aan alle landbouwers. ”Ik liet het aan enkele boeren horen. Man, die waren geëmotioneerd. Er was erkenning, omdat de tekst van dit nummer zo goed hun pijn verwoordt”, zegt Nonkel Tony. Samen met een al even ontroerende en opmerkelijke videoclip, is ‘Den Boer’ een mooi verlengstuk van het toneelstuk ‘Boeren’, gebaseerd op het gelijknamige boek dat Hans Van Cauwenberghe met dé auteur Erik Vlaminck creëerde en waar ook Gert Jochems en Katrien Pierlet van Moment Tongeren aan meewerkten. De dochter van Katrien is overigens het meisje dat de hoofdrol speelt in de aangrijpende videoclip van ‘Den Boer’. 

“Ik voel nog de grove, getaande, enorme hand van onze boer uit Gottem in mijn kinderhand. Hij nam mij mee om te kijken naar de pasgeboren kalfjes, hij liet zijn patatten zien, we plukten appelen en peren. Hij liet een diepe indruk na, omdat ik besefte hoe hard hij moest werken om de natuur op mijn bord te krijgen”, zegt Hans Van Cauwenberghe, die met Nonkel Tony de nieuwe single ‘Den Boer’ opnam en uitbracht als eerbetoon aan alle landbouwers. 

Samen met Erik Vlaminck maakten we ‘Boeren’, een toneelstuk over de passie van een kleine boer voor zijn stiel, die botst met de klimaatzorg en de moderne landbouw vol grootkapitaal. Voor landbouwers zijn het geen gemakkelijke tijden: de prijzen die de boeren krijgen voor wat ze telen, zijn in dertig jaar tijd niet gestegen, terwijl wij in de supermarkt wel veel meer betalen. De boer verdient écht meer respect en dat is wat ik met ‘Den Boer’ duidelijk wil maken. Na mijn boekvoorstelling in de Binckelhoeve, speelde ik het nummer voor het eerst. De reacties waren overweldigend. Vooral bij de boeren, want zij voelden zich eindelijk erkend. Ze waren geëmotioneerd, omdat de tekst de pijn verwoordt die zij voelen. Ik zag het aan de blik in hun ogen en de spontane tranen die hier en daar rolden over hun wangen. Ik werd er zelf ook heel emotioneel van. Weet je: acteurs en muzikanten voelen zich nu eenmaal verwant met boeren. Net als zij werken wij niet, maar delen we een passie. Vandaar ook dit lied”, zegt Hans geëmotioneerd.

Het Algemeen Boerensyndicaat (vzw ABS), is samen met de boeren opgetogen en enthousiast over de nieuwe single van Nonkel Tony.  Landbouwer en ABS-voorzitter Hendrik Vandamme: “Hans speelde het toneelstuk de voorbije zomer in mijn vroegere koestal in het kader van Theater aan Zee en ik was meteen verkocht voor zijn afsluitend lied, zijn ode aan de boer. Het is een waar eerbetoon voor alle landbouwers. Voor de harde werkers die met hun noeste arbeid zorgen dat er mooie en lekkere dingen op ons bord terechtkomen. Ook voor hen zijn het zware tijden en ze hebben het niet altijd makkelijk. ‘Den Boer’ is een mooi eerbetoon voor de boerenstiel en daar kunnen we alleen maar heel blij mee zijn. Boeren verdienen echt wel meer respect voor wat ze doen, dag in dag uit. Het lied sluit perfect aan op onze campagne #boerzktrespect en we steunen Hans dan ook graag bij de verspreiding van het liedje.

De nieuwe single ‘Den Boer’ van Nonkel Tony verscheen op Clusterpark-music en is nu digitaal beschikbaar op alle platformen.

Foto: House of Entertainmant / Clusterpark-music

Geef een reactie